Pět lahodných důvodů pro tresku. Udělejte si ji s rajčaty. Zdravé jídlo pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Pět lahodných důvodů pro tresku:

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

Ingredience
  • 4 filety z tresky
  • 2 cibule
  • konzerva sekaných rajčat
  • 70 g černých oliv bez pecky
  • citrón
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
V pánvi či kastrolu rozehřejte lžíci oleje a opečte cibuli doměkka. Pak přimíchejte rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vmíchejte olivy.
Na rajčatovou směs položte filety a pokapejte je olivovým olejem. Pánev či kastrol přesuňte na 15 minut do trouby, aby se ryby upekly.
Posypte nasekanou petrželkou a navrch dejte plátek citrónu.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.