Pět lahodných důvodů pro tresku. Udělejte si ji s rajčaty. Zdravé jídlo pohladí vaše chuťové pohárky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Pět lahodných důvodů pro tresku:
* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.
- 4 filety z tresky
- 2 cibule
- konzerva sekaných rajčat
- 70 g černých oliv bez pecky
- citrón
- olivový olej
- sůl
- pepř
* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.
* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.
* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.
* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C.
V pánvi či kastrolu rozehřejte lžíci oleje a opečte cibuli doměkka. Pak přimíchejte rajčata, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vmíchejte olivy.
Na rajčatovou směs položte filety a pokapejte je olivovým olejem. Pánev či kastrol přesuňte na 15 minut do trouby, aby se ryby upekly.
Posypte nasekanou petrželkou a navrch dejte plátek citrónu.
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Související
-
Limetková kari treska. Spojení hned tří úžasných chutí a barev na jednom prostřeném talíři
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Její kulinářské možnosti objevili lidé už dávno.
-
Treska po řecku. Zdravé a lehké jídlo, ke kterému stačí trochu zeleniny, rýže nebo pečiva
Pečená treska na řecký způsob, tedy verze v troubě pečené ryby doplněné rajčaty a bylinkami, je nejen velmi chutná a zdravá, ale zároveň jde o bezlepkový recept.
-
Pikantní pečená treska. Zdravé a lehké jídlo, ke kterému stačí kousek pečiva nebo brambor
Treska je ryba žijící v mořích kolem východní Evropy, Kanady a USA. Má bílé, netučné maso, jež se po přípravě v troubě může vysušit, proto „vysušený jak treska".
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.