Perníková chaloupka v Jesličkách v Hradci Králové

22. září 2010

V pátek 28. listopadu v 9:30 a 17:00 hodin uvádí Operní studio Konzervatoře Pardubice v královehradeckém Divadle Jesličky, stálé scéně Základní umělecké školy Na Střezině, operu německého skladatele Engelberta Humperdincka(1854-1921) Jeníček a Mařenka (Perníková chaloupka). Pohádku o Perníkové chaloupce zná každé dítě. Ne však každé mělo možnost shlédnout operu, žánr mezi dětmi a mládeží méně známý a oblíbený. Cesty, které by ji měly přiblížit dnešní mladé generaci, již několik let hledá kolektiv studentů a pedagogů pardubické konzervatoře. Po "maloforemní"úpravě českého Dráteníka, anglické Dido a Aeneas, Veselohře na mostě Bohuslava Martinů a dalších titulů, se rozhodl oslovit ty nejmenší. Tentokrát operou německého skladatele.

Engelbert Humperdinck byl spolupracovníkem a velkým obdivovatelem Richarda Wagnera. Z jeho rozsáhlého díla dodnes žije právě opera Perníková chaloupka, poprvé provedená v roce 1893. Rozměrná opera se pro dětského diváka tradičně zkracuje, k rozsáhlým škrtům sáhli inscenátoři i tentokrát. Velký romantický orchestr je nahrazen čtyřručním klavírem.
Děj známé pohádky (zpívá se česky), ve kterém se i děti jistě dobře zorientují, je poněkud ozvláštněný. Kolem Perníkové chaloupky je řada "perníkových postaviček", dětí, které zlá Ježibaba strčila do pece. Z nich se potom staly děti perníkové a jejich duše bloudí po lese. Postará se ale o ně Dobrá víla. Tato pohádková bytost pomáhá i Jeníčkovi a Mařence v jejich vítězném boji s Ježibabou a jejími nohsledy. Kouzelný dojem představení, vedle čarokrásné hudby, zkomponované velkým německým skladatelem přímo pro děti, jistě umocní osobitá bohatá výprava, ve které nechybí ani loutky (výtvarnice Zuzka Vítková.)
Návštěva opery Jeníček a Mařenka je jedinečnou příležitostí nejen pro děti vstoupit do mimořádného a ojedinělého světa opery. Nevyužit jí by byla škoda, zejména když nastává předvánoční čas.

Spustit audio