Perlička supí získala svůj český i vědecký název podle lysého krku a hlavy, které připomínají supa

18. prosinec 2021 08:36

Dnes vám představíme zajímavého afrického tvora. Našli byste ho ve východní části černého kontinentu, v porostu velmi suchých travnatých savan. Většinu času se pohybuje na zemi a jen málokdy vzlétá, i když je součástí ptačí říše. Řeč bude o perličkách supích. 

V doprovodu Davida Kodeta se za nimi v Safari parku Dvůr Králové vypravila redaktorka Dana Voňková.

Perličky supí v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Perlička supí dorůstá zhruba 70 cm a váží necelé dva kilogramy. K zavalitému tělu patří nápadně malá hlava a dlouhý štíhlý krk, ocas a končetiny, které má nejdelší ze všech perliček. Svůj český, ale i vědecký název získala podle své převážně neopeřené, tmavě zbarvené hlavy, která připomíná hlavu supa.

Čtěte také

Dospělá perlička supí má převážně černobíle žíhané peří, kobaltově modré břicho, hruď a tmavý krk, na kterém ji vyrůstají charakteristická, dlouhá, převážně černobílá pera. Mladí ptáci jsou na rozdíl od dospělců převážně šedohnědí se světle modře zbarvenou hrudí a výrazně kratšími ozdobnými pery na krku.

Perlička supí obývá otevřené a často i velmi suché lokality s nízkým vegetačním porostem. Vydrží dlouho bez vody. Vyskytuje se na území severovýchodní Afriky - od jižní Etiopie přes Keňu až po severní Tanzanii.

Společenská perlička supí se vyskytuje v hejnech čítajících průměrně 25 jedinců. Většinou se zdržuje na zemi, chová se plaše, umí také velmi rychle běhat, vzlétává ale jen zřídkakdy. Požírá zejména malé bezobratlé jako je např. hmyz nebo žížaly, a nejrůznější semena.

Perličky supí v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Samice ročně klade obvykle 4 až 8 krémově zbarvených vajec, na kterých sama sedí po dobu 23 až 25 dní. Perlička supí pohlavně dospívá přibližně ve svém prvním roce života. Hlas, jímž se ozývají obě pohlaví, se podobá vrzání, znějícímu jako vrzání špatně namazaného kolečka.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související