Pečený losos na vídeňský způsob (Velká evropská kuchařka) 14.6.2008

Suroviny:
4 plátky lososa, sůl, citron, 3 lžíce olivového oleje, 2 cibule, polovina pórku, 4 stroužky česneku, 4 žampiony, 2 feferonky, sladká mletá paprika, 200 ml bílého vína, 400 g rajčat

Postup:
Porce lososa osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte v chladu odležet alespoň půl hodiny.
Na části rozehřátého oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pórek a česnek. Přidáme na plátky nakrájené žampiony, opečeme a chvíli podusíme.
Do pekáčku dáme zbylý olej, rozehřejeme, vložíme lososa, pokapeme ho horkým olejem, přidáme opečenou směs, nakrájené feferonky, posypeme mletou paprikou a v předehřáté troubě asi 5 minut zprudka zapékáme. Pak teplotu zmírníme, podlijeme vínem a zvolna pečeme zhruba 20 minut.
Hotové porce dáme na předehřátou mísu, přelijeme šťávou a obložíme řezy rajčat.

Příloha: vařené brambory

Vaříme s Habadějem v sobotu 14.6.2008 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.