Pečené plněné papriky se špenátem a ricottou opravdu nemají chybu. Zkuste je a nebudete litovat

Je doba paprik, které se dají v současné době koupit za přijatelnou cenu. Využijme toho a připravme si papriky jinak než v leču nebo plněné v rajské omáčce. Pro ještě lepší a pikantnější chuť vybereme papriky, které trochu pálí, nebo přidáme k plněným paprikám feferonku.

Pečené papriky se špenátem a ricottou jsou skvělá lehká večeře, kterou můžete doplnit pečivem. Používají se i jako příloha k masu. Upečte si je také.

Suroviny:
2 červené papriky ,300 g sekaných rajčat, 3 špetky soli, 2 lžíce olivového oleje, 50 g strouhané mozzarelly
Na náplň:
250 g ricotty, 125 g čerstvého baby špenátu, česnek, žloutek, 1 špetka muškátového oříšku, 1 hrst strouhaného parmazánu

Postup:
Nejprve vroucí vody spařte špenát společně s pokrájeným česnekem.
Špenát nechte okapat a zchladnout a pak ho nasekejte.
Ricottu dejte do misky, přidejte nasekaný špenát s česnekem, žloutek, parmazán a muškátový oříšek a vše smíchejte.
Papriky rozkrojte napůl, zbavte je semínek, osolte a naplňte je ricottovou směsí. Na dno pekáčku nebo zapékací mísy nalijte olej a sekaná rajčata, lehce je osolte. Na rajčata položte naplněné papriky, pekáč přikryjte alobalem a dejte péct na cca 20 minut při 190 stupních.
Po této době alobal sundejte, na papriky rozdělte strouhanou mozzarellu a dál pečte odkryté asi 10 minut, dokud povrch nezačne zlátnout.

Papriky a kapie mnoha tvarů a barev patří na náš stůl už dlouho. Tahle skvělá šťavnatá zelenina je výborná v mnoha receptech. Ať už si koupíte masité barevné kapie, bílou slovenskou papriku, pálivou zelenou špičatou papriku nebo nasládlou červenou, určitě si pokaždé pochutnáte.

Plněné papriky pečené

Smažte je, pečte je, plňte je, duste je, rozmixujte je na pomazánku nebo z nich připravte krémovou polévku.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.