Pečeme dorty doma, jedna z nejstarších staveb v kraji a kovář opět v Dobrušce. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Pečení bývalo velkou tradicí, kdo by neměl rád koláče nebo buchty od babičky. Tento trend se vrací, rozmáhají se jak domácí pekárny, tak i dorty všech možných podob a chutí. Milují je jak děti, tak i dospělí, a to zejména, pokud jsou krásně nazdobené a rozplývají se na jazyku. Jak tedy udělat perfektní dort?

K pečení dortů se Tereza Vaňková z Hradce Králové dostala na začátku své mateřské dovolené, kdy pekla dorty pro rodinu a kamarády jako koníček a odreagování se. Postupem času si ovšem uvědomila, že by ji to bavilo i jako práce na plný úvazek.

Čtěte také

Řemeslníci téměř dokončili opravu románského kostela svatého Jakuba Většího ve Vysokém Újezdu. Jde o jednu z nejstarších staveb v našem kraji, která je datovaná do poloviny 12. století. Zbývá dodělat už jen několik úprav.

Stojíme před téměř kompletně opraveným, jedním z nejstarších románských kostelíků ve východních Čechách. Jsme tu s Hynkem Bláhou, který obývá sousední faru. Čili ví hodně o historii této stavby. Věřící se do kostela vrátí ihned, jakmile to dovolí epidemiologická situace.

Čtěte také

Kovářské řemeslo mělo své místo v Dobrušce na Rychnovsku v minulém století ve staré kovárně, a právě tam se nový umělecký kovář brzy začne zabydlovat. Svou šikovnost chce na dobových nástrojích ukazovat i široké veřejnosti.

Pan kovář a také budoucí majitel Ondřej Požár je tu také s námi. Kovárna se stane takovým historickým prostorem v novém hávu.
„Ano, je to přesně tak. Budu se snažit obnovit výrobu, která tady byla. Stroje nebudou úplně přesně samozřejmě ty samé, ale typově sem budou sedět."

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.