Pavel Novák: Miluju filmy, které ze mě dostanou silnou emoci. Tak pravidelně pláču u Forresta Gumpa

8. leden 2021

Pootevřeme dveře do světa filmu a divadla. Naším hostem je dnes odborník na kinematografii, manažer filmové společnosti Cinemart, ale také herec, režisér a scénárista Pavel Novák.

Jedině Tereza, tak se jmenuje film, který se teď točí podle vašeho scénáře a který snad letos uvidíme. O čem bude?
Je to taková specifická romantická komedie, protože začíná tam, kde většina romantických komedií končí, tedy u šťastné lásky, která se trošku zašmodrchá. A protože hrdina se rozhodne, že svoji Terezu získá zpátky, tak vymýšlí všechny možné i nemožné věci, aby se mu to podařilo.

Na začátku, při psaní filmového scénáře, jsem si říkal, že to bude těžké. Ale že to bude až tak těžké, to mě opravdu nenapadlo.
Pavel Novák, herec, režisér a scénárista, manažer filmové společnosti Cinemart

Jste romantik? Čerpal jste z vlastní zkušenosti?
Já jsem velký romantik odkojený filmy, jako je Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo Nottinghill. A dobrý pocit, který z těchto filmů čerpám, jsem se snažil vložit i do svého scénáře. Takže doufám, že to bude chytrá romantická komedie plná postav, které si lidé zamilují.

Čtěte také

Ve filmu se objeví mnoho známých tváří, mohl jste si vybírat?
Snažil jsem se mít poradní hlas a musím říct, že jsem moc rád, že se mi podařilo prosadit ústřední dvojici. Hlavní role ztvárňují Veronika Khek Kubařová a hvězda Národního divadla Igor Orozovič. Ve spolupráci s režisérem Jaroslavem Fuitem jsme se snažili zajímavě obsadit i další role. Takže obsazení je pro mě opravdu skvostné.

Musela vás asi zaujmout i poslední Star Dance, protože hrají Veronika Khek Kubařová a Matouš Ruml. Takže se bude i tančit?
Tančit se částečně bude, ale já bych to nerad prozrazoval, spíš ať si to diváci najdou sami. Teď budu mluvit jako marketingový manažer a věřím, že tohle je věc, která nám hodně pomůže. Že máme ve filmu i hvězdy Stardance. Ale o Veronice Khek Kubařové se říká, že je takové štístko na natáčení, že s ní všichni točí rádi, protože natáčení rozsvítí. A z vlastní zkušenosti můžu říct, že to tak je. Snad se atmosféru, kterou ona přináší, podaří zúročit i v samotném filmu.

Čtěte také

Takže se jezdíte dívat na natáčení, jak se daří zpracování scén?
Jezdím se dívat na natáčení. Hodně se točí v Praze, kde pracuji, takže se snažím trošku kibicovat režisérovi do řemesla. Ale ještě si nepřipadám jako Zdeněk Svěrák ve filmu Trhák, kde se ho jako scenáristu snažili všemožně odstranit, aby nekomentoval natáčení. Zatím jsem spokojen.

Musíme říct, je to vaše scénáristická premiéra.
Je to tak. I proto jsem poměrně pokorný.

Pavel Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je náročné napsat kvalitní a zajímavý příběh, aby se podle něj natočil film?
Na začátku jsem si říkal, že to bude těžké. Ale že to bude až tak těžké, to mě nenapadlo. Říká se, že scénář mívá 10 či 12 verzí, a já se divil, jak je to možné, vždyť to napíšete na první dobrou, pak to maximálně trošku upravíte. Ale já v tomto případě těch verzí musel udělat opravdu asi 10. Vždy po připomínkách nejrůznějších dramaturgů, hodnotitelů, pak ve finále i herců, kteří měli pocit, že ta jejich postava je taková nemastná neslaná, že by chtěla ještě vylepšit. Tedy jsem si máknul, ale věřím, při vší skromnosti, že na výsledku je to snad znát.

Pořád si připadám jako v Jiříkově vidění, když přijdu na plac a tam slyším ty hvězdy říkat moje dialogy. To je nádherný pocit.
Pavel Novák, herec, režisér a scénárista, manažer filmové společnosti Cinemart

Jak dlouho to trvalo od napsání scénáře až po natáčení?
Trvalo to asi 7 měsíců. To, že se to podařilo, byla samozřejmě a pořád je euforie. Musím říct, že si pořád připadám jako v Jiříkově vidění, když přijdu na plac a tam slyším ty hvězdy říkat moje dialogy. To je nádherný pocit.

Slyšela jsem, že už na gymnáziu v Hradci Králové jste organizoval nejrůznější vystoupení. Takže si divadelní i filmové sny plníte už od dětství?
To je pravda. Začali jsme tenkrát o pár ulic dál na Gymnáziu J. K. Tyla, kde jsme na poslední zvonění připravili Dívčí válku od Františka Ringo Čecha. Myslím, že jsme všechny tenkrát překvapili.

A v Obědovicích stále ještě vedete, režírujete a hrajete s ochotníky?
Stále ještě je vedu, už sedmnáctým rokem. Pořád mě to drží.

Čtěte také

Jak velké jsou rozdíly mezi ochotníky a profesionály? Přijde mi totiž zajímavé, že společnosti ochotníků se málokdo dobrovolně vzdá.
Určitě, protože to jsou lidé, kteří herectví neumí, takže tam dávají hodně ze sebe a často se jim daří, jak to neumí, dosahovat neskutečných výsledků. Když máte člověka, kterého denně potkáváte, máte ho nějak zařazeného, a najednou se on na jevišti promění v někoho jiného, tak je to prostě úžasný zážitek.

Dokážete si vůbec představit život bez kultury? Teď to částečně kvůli koronaviru zažíváme.
Také to částečně prožívám, protože teď se ukazuje, jaké by to bylo, kdyby nebyla kultura. A je to, musím říci, velmi nepříjemné.

Čtěte také

Jste manažerem filmové společnosti Cinemart, která distribuuje filmy do kin. Asi se v tuto chvíli velmi těžce plánují premiéry, mnohé byly odloženy.
Je to velmi těžké, v tuhle chvíli hrajeme hru, která se jmenuje Škatulata, hejbejte se, protože se neustále snažíme hledat světlo na konci tunelu, termín, od kterého bude bezpečné uvádět filmy do kin. Takže filmy, které se odsunuly, vždy pěkně naplánujeme a za půl roku je zase posouváme dál. Není to úplně šťastné, ale člověk musí být optimista a věřit, že se skutečně jednou kina otevřou.

Jako optimista, kdy vidíte ten termín?
Já doufám, že to bude na jaře. Že třeba v dubnu či květnu by to mohlo dopadnout. Kina jsou skutečně připravená, natěšená, jsou schopna garantovat bezpečnost. A ve chvíli, kdy nastane nějaké větší rozvolnění a bude tomu atmosféra nakloněna, tak si myslím, že se lidé na filmy pohrnou.

Igor Orozovič ve filmu Jedině Tereza

Mají Češi dobrý vkus na filmy?
Já si myslím, že jsme jedni z nejvkusnějších diváků. Vidím to často na filmech, které jsou artové, které taky uvádíme a já je mám rád. Často se stane, že když je uvedeme, tak překvapíme naše zahraniční partnery. Říkají, nevěřili jsme, že tak těžký film u vás může uspět. Takže byť se říká, že lidé chodí na bezduché střílečky, tak tady máme velkou skupinu lidí, kteří mají rádi chytré filmy a umění.

Jednodušší komedie z hollywoodských studií na Slovensku neskutečně fungují, zatímco u nás to jsou většinou propadáky.
Pavel Novák, herec, režisér a scénárista, manažer filmové společnosti Cinemart

Slyšela jsem, že co se týče filmových diváků, tak jsou velké rozdíly i mezi Slováky a Čechy?
Podle mne je rozdíl mezi našimi národy paradoxně nejvíc vidět na těch, řekněme, já to říkám ošklivě, v uvozovkách hloupějších komediích ze zahraničí. Protože my si točíme svoje vlastní a ty zahraniční často odmítáme, zatímco na Slovensku je hlad po tomto žánru. Právě takové jednodušší komedie z hollywoodských studií tam neskutečně fungují, zatímco u nás to jsou většinou propadáky.

Čtěte také

Zmínil jste, že máte rád artové filmy. Na jaké filmy se tedy těšíte nejvíc?
Já mám rád filmy, které mě chytnou. Bez ohledu na žánr. Cokoliv, co ze mě dokáže vytlačit nějakou nečekanou emoci. Prostě zbožňuji, když pravidelně pláču na konci u Forresta Gumpa.

Určitě se ale nejvíc letos na film Jedině Tereza, který se točí podle vašeho scénáře. Už víte termín, kdy by měl film dorazit do kin?
Přesný termín zatím nikdo neví, to by nám poradili hygienici. Ale doufáme, že na podzim nebo v zimě letošního roku na film Jedině Tereza budou moci diváci přijít do kina.

Pavel Novák a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A co dál, Pavle? Zajímalo by mě, co chcete ze svých snů odškrtnout tentokrát? Další scénář nebo to bude režie či něco úplně jiného?
Ne, zůstávám v kultuře. Teď s naším divadelním spolkem chceme připravit na léto novou hru ze zákulisí amatérského divadla, měla by se jmenovat Ryzí amatéři. A protože jsem dostal chuť napsat další scénář, tak jsem se rozhodl tento divadelní kus adaptovat i na film.

Takové jsou tedy plány filmaře, scénáristy, herce a divadelního fajnšmekra Pavla Nováka. Ať se vše podaří naplnit a děkuji za rozhovor.
Já vám děkuji za pozvání. Na shledanou.

Spustit audio

Související