Patříte mezi milovníky bílé stopy? V Kladském pomezí je už upravena první běžecká lyžařská trať

1. prosinec 2021 07:51

V oblasti Kladského pomezí jsou upravené první tratě pro běžkaře. Milovníci bílé stopy se aktuálně mohou na běžkách vypravit na takzvaný Machovský ledovec do nedalekého Polska. Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová. 

Kde se Machovský ledovec nachází a co nabízí běžkařům?

Jde o oblast Karłówa v Polsku, asi 4 kilometry od Machova na Náchodsku, kam se dá pohodlně dojet. Buď přes Machovskou Lhotu nebo přes Kudowu-Zdrój.

Čtěte také

Běžkaři mohou využít jedno ze dvou tamních parkovišť. Jedno je asi 100 metrů od upravené tratě a druhé je vzdálené přibližně 250 metrů.

Machovský ledovec je prý jen takový pracovní název, řekněme, jen pro pracovníky, kteří tady běžecké lyžařské tratě upravují. Oblast je asi 800 metrů nad mořem a z celého Kladského pomezí tam prý bývá sníh nejdříve a nejdéle tady vydrží.

Momentálně je tam opraveno 7,2 kilometru běžeckých tatí a zhruba další 3 kilometry, které navazují, je možné využít stopu pro lyžařský volný styl.

Jaká je kvalita sněhu a jaké momentálně panuje v oblasti počasí?

Bílá stopa v oblasti Karłówa je vedena převážně po loukách a momentálně tam leží asi 25 centimetrů sněhu.

Čtěte také

Jde prý o prašan a aktuálně tady také sněží a teploty se pohybují pod nulou.

Podle správy tratí se bude tamní trasa upravovat podle potřeby a také podle množství napadaného sněhu. Tedy pokud vydatně nasněží, tak se bude znovu trasa upravovat.

Kdo do této oblasti přijede, tak by měl také pamatovat na platná protiepidemická opatření, která aktuálně platí jak u nás, tak i v Polsku. Je nutné mít u sebe potřebná potvrzení. Je to sice jen kousek za hranicemi a i když se jede jen na běžky, tak je potvrzení nutností.

Kdy začne správa Kladského pomezí upravovat další tratě?

Na české straně Kladského pomezí správa s úpravou běžeckých tratí zatím vyčkává na vhodné podmínky, přestože tady také právě sněží.

Čtěte také

Jenže zem pod sněhem ještě není dostatečně promrzlá a je vlhká.

Podle jednoho ze správců Stanislava Jiráska si tady mohou vzít lidé na procházku zatím spíš tedy starší běžky, kterým tady pracovně říkají šutračky. Tedy kdo má doma nějaké šutračky, tak už na nich může také u nás vyrazit na první sníh.

Ale podmínky tady budou dál samozřejmě sledovat a podle toho jaké budou, tak se případně začnou upravovat i další běžecké lyžařské tratě na české straně Kladského pomezí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související