Pátrání v archivu: Je hrdina Ukrajiny Vitalij Kličko synem okupanta Československa?

6. březen 2022

Jedna z hlavních tváří ukrajinského „Euromajdanu“, světový boxerský šampion a od roku 2014 starosta Kyjeva, Vitalij Kličko. S bratrem Vladimírem dnes brání svou válkou zasaženou zemi. Co je to okupace, poznali oba už v někdejším Československu. Do archivu se vydala pátrat reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Martin Kuba, rada Ministerstva školství, někdejší profesor mimoňského gymnázia, přišel do Mimoně už ve zcela jiné době, přesto měl možnost se seznámit s některými žáky, kteří se do té své někdejší ruské školy vraceli.

„Ano. Je to proto, když v srpnu roku 1968 překročily takzvané spojenecké armády hranice Československa, aby nás zachránily před našimi reformami, tak obsadily vojenský výcvikový prostor sovětské okupační síly. A Místní národní výbor v Mimoni rozhodl, že Češi vystaví školu pro děti důstojníků okupantských armád.

„Vznikla devítiletá základní škola s desátým ročníkem, který byl vojenskou přípravkou, říká Martin Kuba.

Vitalij a Vladimír Kličkovi studovali právě na této mimoňské škole v letech 1980 až 1985 a ve svých rozhovorech vzpomínají na české prostředí, na odpor Čechů, a velmi je to formovalo.

„Sourozenci Kličkovi na tuto školu chodili, protože jejich tatínek byl vojenským pilotem na hradčanském letišti ve vojenském výcvikovém prostoru.

Oni byli účastni také jedné tragické události v  mimoňském vojenském prostoru. Současný kyjevský starosta Vitalij vzpomíná, že to, co tam tenkrát slyšeli, je přesvědčilo o nenávisti vůči okupantům.

„Ono mu bylo tenkrát devět let a ta vzpomínka je dokumentována. Viděl, jak sovětský tank doslova rozpáral linkový autobus, který projížděl po silnici od Mnichova Hradiště na Mimoň. A samozřejmě ti, kteří to přežili, tak si poměrně emotivně vylévali vztek i na těch přihlížejících dětech.

Spolužáci na tehdejších společných fotografiích ze školních tříd nyní možná stojí na opačné straně fronty.

„Důstojníci Rudé armády byli představitelé všech národů Sovětského svazu. Takže je velmi pravděpodobné, že děti na těch společných fotografiích, kde dívky mají krajkové zástěrky a kluci červené šátky kolem krku, dnes střílí po sobě navzájem, dodává Martin Kuba.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související