Patnáctiletý znalec královéhradeckých fontán. Kolik je jich ve městě a která je podle něj nejzajímavější?

24. červenec 2017

I to se můžete dozvědět z procházky po královéhradeckých fontánách, na kterou vás zve teprve patnáctiletý průvodce Milan Koky. Ten vás překvapí nejen svým věkem, ale hlavně vědomostmi. Nabídce výpravy za zurčením a tryskáním vody neodolala ani redaktorka Klára Němečková, která spolu s dalšími účastníky pozorně naslouchala výkladu mladého nadšeného průvodce.

„Nyní se nacházáme na terasách pod kanovnickými domy, kde můžeme vidět menší fontánu, která je řešena čtvercovým betonovým tělesem, na jehož hraně je umístěna nerezvá tryska s hladkým vodním filmem. Ta tryská vodu do středové nádržky, z níž pak voda přepadává po jedné toho tělesa do kanalizace a dál do akumulační nádrže k čerpadlu. Fontána pochází z roku 2012, v provozu ale byla až o rok později. Uvnitř nádrže byly původně i bílé oblázky. A dál půjdeme na jižní terasy, kde se nachází čtyři fontány," zve k další prohlídce Milan Koky.

Čtěte také

Jak jej vůbec napadlo udělat pro zájemce okružní prohlídku královéhradeckých fontán?

„Mé první začátky s přednáškami o zdejších fontánách byly už v šesté třídě na základní škole. Vydal jsem se s naší třídou na procházku po těchto fontánách a vykládal jsem podrobnosti a zajímavosti o těchto objektech. A pak už to pokračovalo dál, až do dnešního dne, kdy to dělám veřejně a zvu k tomu lidi," směje se Milan Koky.

Královéhradecké fontány

„Jsme na jižních terasách, kde máme celkem čtyři fontány. Tato je řešena žulovou nikou, uvnitř které jsou umístěni dva havrani do kterých padá voda. Když se naplní, tak se nakloní a ze zobáků jim ta voda vyteče a stéká do kamenné nádržky odkud teče zpátky do strojovny. Uvnitř niky je barevné osvětlení, které ale bohužel není z finančních důvodů v provozu," vykládá zájemcům Milan Koky.

Ptáme se paní Dany Němcové, proč se rozhodla vydat na procházku pro královéhradeckých fontánách?

„My už tu ale nejsme poprvé. Mladého průvodce už známe, byli jsme na takových neoficiálních procházkách po fontánách. Moc hezky o tom mluví, ví o tom dost, pokaždé se dozvíme něco nového. Jsme spokojeni a baví nás to. Líbí se nám to od začátku do konce," říká Dana Němcová.

Milane, kolik je celkem fontán v Hradci Králové. A na kolik z nich můžete návštěvníky takové procházky zavést?

Královéhradecké fontány

„V Hradci Králové máme celkem 37 fontán, Některé patří městu, některé jsou soukromé. Součástí těch mých procházek je 26 fontán. Stihli bychom všech 37, ale některé jsou úplně mimo trasu, takže tam bychom to časově nestíhali," říká Milan Koky.

Která z těch fontán je podle Milana nejhezčí nebo nejzajímavější?

„Podle mého názoru je nejlepší a nejoblíbenější fontána na Baťkově náměstí, jejímž autorem je Jaroslav Černý. Pochází z roku 1997 a autor ji nazval Kráčející oblouk. Tvoří ji těleso vylité ze slitiny mědi a bronzu a je to doplněno skleněnými a kamennými prvky. Voda stéká po skleněných přepážkách a vytváří tak úžasný efekt, který má uklidňující účinky," svěřuje se Milan Koky.

Pokud se i vy se chcete o fontánách v Hradci Králové dozvědět víc, podívat se třeba do strojovny na Pivovarském náměstí nebo si poslechnout, proč voda v kašnách rozhodně není ke koupání, zkuste nějakou další procházku.

Kašna na Masarykově náměstí v Hradci Králové
autor: Klára Němečková
Spustit audio