Páteční Noční Linka: Když se řekne „domov“

18. listopad 2022

Co pro vás znamená slovo domov a kde se cítíte doma? Našli jste svůj bezpečný přístav? Je to tam, kde nyní žijete, nebo se vám při slově domov vybaví něco jiného? Byli jste tak říkajíc přesazeni ze svého domova někam, kde jste si nikdy nezvykli? Možná domov stále hledáte, bezpečný přístav, kotvu ve vašem životě?

Domov, místo kde je nám dobře a bezpečně. Opravdový domov má každý ve svém srdci. Ne každý považuje místo kde bydlí za domov. Někdo má jen bydliště, přechodné místo kam se vrací po práci, případně z různých aktivit a nepovažuje ho za domov. Domov je náš bezpečný přístav, ve kterém se cítíme dobře. Protože se v našem domově chceme cítit co nejlépe, snažíme si ho zařídit a přizpůsobit podle svých představ. Jak se vám to podařilo? Co všechno vytváří a dotváří váš domov? Domov je také o lidech. Soužití s dalšími, byť jde o blízké, může být někdy i těžké. Co pro vás znamená „domov“?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.