Páteční Noční linka: Kamery nás sledují na každém kroku

21. září 2018

Uvědomujete si všudypřítomnost kamer? Vadí vám, že vás snímají při procházce po městě, natož v menší vesnici? Jste naopak rádi, že můžete mít kamerový systém ve vchodu panelového domu, protože se přestaly ztrácet věci ze sklepů? Pomohly vám někdy záznamy z kamer?

Hlídat veřejné prostory kamerami je už něco naprosto běžného. Stejně jako kamery v supermarketech nebo třeba v bankách. Díky levnějším modelům už mají lidé kamery také na svých vilkách a v poslední době jich přibývá i ve společných prostorech bytových domů.

Kamery si také kupujeme do aut, abychom měli v případě nehody jasné argumenty, a čím dál tím častěji potkáváte s kamerami na helmách i lyžaře, cyklisty, ale i jiné amatérské sportovce. Kamery máme často také nad svými hlavami, aniž bychom to tušili, nejeden dron je vybavený kvalitními snímači.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.