Páteční Noční linka: Jak byste změnili bodový systém řidičů vy?

1. březen 2019

Měl by se podle vás bodový systém řidičů zpřísnit? Za jaké prohřešky by měli být řidiči potrestáni více než doposud? Je to telefonování za volantem, rychlá jízda nebo třeba řízení s alkoholem v krvi?

Co si myslíte o takzvaných řidičských průkazech na zkoušku pro absolventy autoškol? Souhlasíte s tím, že by se měl vybodovaným mladým jezdcům brát řidičský průkaz na celý rok?

Je nutné český bodový systém řidičů měnit? Jaké máte zkušenosti s bodovým systémem vy? Je to dobrý nástroj k tomu, aby byli řidiči na českých silnicích umírněnější? Za jaký přestupek jste dostali body? Je pro vás horší bodový systém, nebo finanční pokuta?

Čeští zákonodárci se zabývají novelou bodového systému. Jedním z hlavních témat je takzvaný řidičský průkaz na zkoušku pro čerstvé absolventy autoškol. Ti by byli po určité období pod větším drobnohledem. Například by mohli přijít o řidičský průkaz už při získání šesti bodů (prozatím platí pro všechny řidiče dosažení hranice dvanácti bodů).

Důvodem je podle informací serveru irozhlas.cz množství nehod, které zaviní řidiči s praxí do pěti let. Jde o přibližně čtvrtinu tragických dopravních nehod. Přísnější postih by mohl po novele bodového systému čekat i ty, kteří telefonují za volantem, jezdí na červenou nebo předjíždějí v místech zákazu. Nový návrh také počítá s tím, že by řidiči dostávali za přestupky už jen nula, čtyři nebo šest bodů.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio