Past na řidiče, nanoskopie poškozených kloubů a epidemiolog Jiří Beran. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Na řidiče na Trutnovsku číhá past na zhruba tříkilometrovém úseku silnice mezi Chotěvicemi a Vítěznou. Sice označená, dlouhodobě známá, ale přesto se do ní každou zimu chytí stovky lidí, kteří si nevšimnou dopravních značek.

Nápis na dopravní značce je výmluvný: Silnice se v zimě neudržuje. Následuje další značka: dvanáctistupňové klesání. I přes tato varování se na pár metrech stane měsíčně i víc než stovka dopravních nehod.

Šlo většinou o auta sklouznutá do příkopu se škodou drobnou v podobě pomačkaných plechů nebo utržených plastů, případně úplně beze škody. K takovým nehodám řidiči obvykle ani nevolají policejní hlídky, zákon je k tomu nenutí. A podle údajů od samotných policistů bylo v úseku za posledních pět let nahlášeno jedenáct nehod.

Čtěte také

Náš pohybový aparát na tom není úplně nejlépe. Navíc poslední dva roky se mnohé změnilo. Někdo začal více sportovat, u jiných jde pohybová aktivita opačným směrem. To vše se samozřejmě podepisuje na váze, na stavu páteře, i celého kloubního aparátu. Začíná se to projevovat v ordinacích?

MUDr. Aleš Chaloupka, primář Ortopedie Oblastní nemocnice Trutnov, hovoří v naší radioporadně na téma: nanoskopie poškozených kloubů. „Je to poměrně jednoduchý přístroj, kterým my jsme schopni v lokální anestezii, takže poměrně komfortně pro pacienta, podívat se do kloubu. Nejčastěji do kolene, do lokte, eventuálně do ramene i do menších kloubů. A pacient není zatížen celkovou anestezií.“

Čtěte také

Profesor Jiří Beran hovoří v naší radioporadně na téma: protilátky a očkování, rozdíly ve vakcínách, varianta omikron, třetí dávka očkování a promoření populace. „Připravme se, že varianta omikron je v zásadě jiná a že ochrana proti ní bude menší. Je potřeba vyvinout novou vakcínu a pokud vím, tak výrobci na ní pracují. A pokud ta by se aplikovala, tak se může stát takovým tím sezónním očkováním, jako máme očkování proti chřipce.

Celou radioporadnu s epidemiologem a vakcinologem Jiřím Beranem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: baj
Spustit audio

Související