Parta nadšenců oživuje veterány značky Škoda. V Trutnově mají muzeum Reincars

29. květen 2017

Až potkáte na východočeských silnicích nablýskaného veterána značky Škoda, který vypadá, jako by právě teď sjel z výrobního pásu, nejspíš to bude jeden z povedených kousků trutnovských Reincars. Je to parta nadšenců, která se ve volných chvílích zabývá opravami a restaurováním vozidel. S náčelníkem této party, Jindřichem Říhou, natáčela redaktorka Blanka Malá.

Šestici kamarádů spojuje celoživotní vášeň - škodovácká auta. V jejich společné sbírce najdete například Škodu Tudor, Populár, Rapid, Felicia, Octavia, embéčko nebo erko, prostě vozy vyrobené od třicátých let minulého století až do roku 1990.

Svého celoživotního koníčeka povýšili už nejen na ucelenou sbírku historických aut značky Škoda, ale také československých motocyklů Jawa.

Čtěte také

Motocykly jsou pojízdné a každý má technický průkaz, stejně jako u automobilů. Na rozdíl od motocyklů, které jsou nastěhované v patře muzea a nevyjíždějí, auta se sem tam projíždky dočkají. Partička Reincars s nimi nejraději jezdí na přehradu Les Království u Dvora Králové nad Labem.

Na otázku, čím je Škoda přitahuje, mají stručnou odpověď: Je to naše národní auto!

Škoda Tudor cabriolet je rarita a klenot. Reincars plánují, že bude pojízdný zhruba do 4 let. V České republice jsou údajně jen čtyři exempláře.

Partička Reincars se zabývá opravami a restaurováním vozidel značky Škoda

Reincars pomáhá při jejich v práci i archiv Škoda v Boleslavi. Začíná se vždy rozbrusy, aby se zjistila původní barva vozidla a potom se hledají ty správné kombinace interiéru. Auto se rozebere opravdu do posledního šroubku, musí se také kvalitně roztřídit, musí proběhnout fotodokumentace a když není nějaký díl, musí se sehnat na internetu. Když se to nepodaří, musí se vyrobit.

Reincars mají i svou klubovnu, scházejí se každý den po práci, sedm dní v týdnu a práce na autech je prý témeř nepřetržitá. Je to náročné i pro jejich rodiny. Našteští nám fandí, ale i tak je to někdy boj, směje se Zdeněk Hradecký.

Partička Reincars se zabývá opravami a restaurováním vozidel značky Škoda

A které auto bylo první a odstartovalo náročného koníčka šesti kamarádů? Škoda 110 R, kterou v roce 2009 se svým synem renovoval Jindřich Říha, řečený Náčelník.

V trutnovském muzeu si můžete prohlédnout také některé z historických řidičských ale i technických průkazů. Ten nejstarší je z roku 1926, je napsán v několika mezinárodních jazycích, dokonce i v Čínštině a Japonštině.

Pokud jste fandy veteránů značky Škoda a nebo i Českého rozhlasu, potom vás zveme v sobotu 3. června 2017 na zahájení lázeňské sezony v Retro stylu v Jánských Lázních, kde budou tito plechoví krasavci k vidění a odkud také uslyšíte náš přímý přenos.

autor: Blanka Malá
Spustit audio