Parkoviště u vrchlabského kláštera chce město revitalizovat, ale i zpoplatnit. To se mnohým nelíbí

16. červenec 2022 18:46

Nerovný terén, díry, kamení a štěrk. Tak vypadá parkovací plocha u vrchlabského kláštera. Lidé tam mohou nechat auto stát zdarma, jak dlouho chtějí. To se ale změní. Město chce tuto plochu kompletně přebudovat na parkoviště, které má řád a za které se bude platit. 

Čtěte také

Projekt je hotový, stavební povolení by mohlo být do konce letošního roku.

„Ve městě se nedá nikde zaparkovat, tak parkujeme tady. Je to tu pořád obsazené,“ říká senior František, který právě přijel autem ke klášteru a jde na hřbitov.

Velmi často tuto parkovací plochu využívá i Dominik. „Je to sice trošku dál než jiné parkovací plochy, ale je to zadarmo. Jsem rád, že to tady můžu nechat, protože nikdy nevím, jestli se zdržím půl hodiny, hodinu nebo dvě. Zvlášť s dětmi.

Čtěte také

Aut se sem vejde opravdu mnoho. Hlavně ve všední dny jich je tady od rána do večera hodně. Jenže stav povrchu je podle města špatný a je potřeba celou plochu upravit a zpevnit.

„Mělo by to být doplněno i lavičkami a chodníkem. Souvisí to se hřbitovem, to znamená, že i komunikace kolem hřbitova se dělá nová, vysvětluje starosta Jan Sobotka ze sdružení Zvon.

Nové parkoviště bude mít řád, bude přehledné, ale podstatně ubyde parkovacích míst. Má jich tu být kolem 90. To se ovšem některým lidem, kteří tu parkují často, příliš nelíbí.

Parkoviště u vrchlabského kláštera chce město revitalizovat, ale i zpoplatnit

„Lidé to tady už mají vychytané. Parkují i uprostřed, krásně se vyjede a vejde se sem spousta aut. Když to nějak upraví a zmenší, dají sem závoru, tak to bude o ničem. Zase tady bude všude narváno a auto už nezaparkujeme nikde, říká maminka dvou dětí Veronika.

Čtěte také

Radnice dlouho řešila, jak sem budou zajíždět autobusy přivážející turisty do Přírodovědného centra Krkonošského národního parku, které se teď buduje v prostorách kláštera. „To je takové omezující, jestli tam mají autobusy parkovat. Potom se zjistilo, že autobusy by zabíraly moc velkou plochu. Tak jsme se dopracovali k tomu, že se tady autobusy jen otočí.

Autobusy sem tedy nakonec zajíždět budou, ale zaparkují u kulturního domu Střelnice. „Ale i to otočení znamená, že tady musí být širší komunikace a nějaké oblouky. Takže jsme tam udělali zastávku na vystoupení a nastoupení. Parkoviště autobus projede a zase vyjede ven.

Stavební práce na parkovišti u vrchlabského kláštera by mohly začít příští rok, záležet bude, jestli se podaří získat dotaci a poté vysoutěžit stavební firmu.

Spustit audio

Související