Parkinsonovu nemoc by v budoucnu mohli lékaři odhalit díky výtěru z nosu. Pracují na tom čeští vědci

7. leden 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Neohlášený start jihokorejské rakety na tuhé palivo vyvolal obavy z UFO. Zástupci jihokorejské armády v pondělí zveřejnili záběry z úspěšného - a původně neohlášeného - testovacího letu své nosné rakety na tuhé palivo. Do vesmíru stroj odstartoval v pátek 30. prosince a média v Jižní Koreji informovala o četných pozorováních neidentifikovaného létajícího objektu nad vzdušným prostorem země. Duhově zbarvená světla byla spatřena na obloze na několika místech včetně Soulu.

Čtěte také

Vědci zjistili, že kosmické počasí může zapříčinit například výpadky navigací na Zemi. Pomalé kmitání takzvaného slunečního větru se podle nich šíří právě až k 100 000 kilometrů vzdálené Zemi, kde ovlivňuje její geomagnetické pole. Na mezinárodním výzkumu, který publikoval i časopis Nature Physics, se podílel také Jan Souček z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Čeští vědci vyvinuli a patentovali inhalační lék proti covid-19 a jeho mutacím. Lék s označením BAZE-X1 je primárně určen pacientům s těžkým průběhem onemocnění covid –19 (SARS-CoV-2) nebo s dalšími vážnými respiračními nemocemi. Za jeho objevem stojí trojice vědců z Univerzity Karlovy a výzkumného centra BIOCEV – Karel Smetana, Jan Brábek a Milan Jakubek. 

Čtěte také

Parkinsonovu nemoc by v budoucnu mohli lékaři odhalit díky výtěru z nosu. Vědci z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze chtějí zlepšit odhalování Parkinsonovy nemoci. V experimentální studii ji teď nově zkouší diagnostikovat ze stěru nosní sliznice. 

Vandalové v Austrálii posprejovali 22 tisíc let staré jeskynní umění. Jeskyně je posvátným místem Aboridžinců a cenným archeologickým nalezištěm. Po pachatelích pátrá policie. Vandaly od přístupu do jeskyně, kam mají jako na posvátné místo přístup jen stařešinové původních kmenů, neodradily ani ploty. Vláda Jižní Austrálie proto zvažuje o tom, že na místo nainstaluje bezpečnostní kamery.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související