Pardubičtí vědci pracují na domácích testech chuťových pohárků

10. květen 2021 09:38

Vědci z Univerzity Pardubice chtějí zjednodušit testování chutě. Pracují proto na samovyšetřovacích sadách. Díky nim a mobilní aplikaci by si měl zvládnout své chuťové pohárky prověřit každý sám doma.

Vědět, jak na tom s chutí jsme, je totiž poměrně důležité. I drobné a v běžném životě nepozorovatelné slábnutí tohoto smyslu může upozornit na některá civilizační onemocnění.

Dosavadní standardní rychlé testy chutě provádějí třeba na klinice ORL pardubické nemocnice. Biomedicínský technik nejdříve namáčí vatové štětičky v různě ochucených roztocích, následně je přikládá na vyplazený jazyk pacienta.

Čtěte také

Test absolvují například lidé trpící problémy se středním uchem. „Nerv, který zajišťuje chuť, jde přes střední ucho až k jazyku. U některých středoušních zánětů chuť nefunguje a pacient si to často neuvědomuje,“ vysvětluje přednosta kliniky ORL Jan Vodička. 

Chuť je podle něj neprávem opomíjeným smyslem. „Je to oblast medicíny, o které se málo ví. Když se kohokoliv zeptáte, jaký by obětoval smysl, většina lidí řekne, že chuť nebo čich. Jsou to smysly, které zůstávají stranou, přesto jsou pro náš život důležité.“

Kromě virových onemocnění může porucha chuti signalizovat i dlouhodobější komplikace. „Oblast chuti je velmi důležitá pro metabolická onemocnění, jako je cukrovka nebo hypertenze,“ popisuje lékař. I proto je podle něj dobré vědět, jak na tom člověk s chutí je.

Domácí testy chuti a čichu

Lékař Jan Vodička se problematice věnuje dlouhodobě. Působí na Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Spolu s kolegy si řekl, že dosavadní test chuti zjednoduší, aby si ho každý mohl udělat sám doma. 

Díky v kameře v aplikaci lékaři vidí, zda pacient test provádí správně

„Kamera, která vás v aplikaci snímá, je tam proto, abychom viděli, že si test provádíte správně,“ vysvětluje lékař. Pak už jen stačí jednoduché kliknutí na tabletu a výsledky lékař vidí okamžitě na počítači. 

Už před časem odborníci z Univerzity Pardubice vytvořili podobné sady na vyšetřování čichu. Porucha těchto smyslů může být přitom jedním z příznaků onemocnění covid-19. I to se na současné práci vědců projevilo. 

„Princip je podobný. Pacient čichá k různým vůním na fixech,“ popisuje děkanka Jana Holá. „Na základě určování vůně se dá odhalit porucha čichu. Citlivost je veliká, aby se zachytila i malá porucha.“ Poruchy čichu mohou kromě covidu-19 signalizovat i vážné neurologické problémy.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související