Pardubický kraj a koronavirus: Souhrn informací z víkendu

15. březen 2020 16:17

Možnost vyrábět gelové dezinfekce přímo v Pardubicích, čekání na další respirátory a stabilní počet nakažených koronavirem. Takové jsou informace z posledních hodin.

Nemocnice Pardubického kraje budou od příštího týdne moct provádět testy na koronavirus. Připojí se tak k dalším bezmála dvaceti zařízením v České republice, které je mohou provádět. Vedení krajských nemocnic ale upozorňuje, že odebrání vzorků a jejich následná kontrola je možná pouze na základě doporučení od infektologa nebo krajské hygienické stanice. Plošné kontroly veřejnosti bez potřebného doporučení  možné nejsou. Bez předchozího doporučení infektologa nebo hygienika tedy na testy nechoďte.

Nemocnice Pardubického kraje připravují postupný útlum plánovaných operací. Budou také uzavřené poradny. Výjimka bude pro onkologicky nemocné pacienti, péče o ně bude stále komplexní. Opatření souvisí s přípravou zdravnotníků na případný příjem pacientů s  COVID-19.

Čtěte také

Střední průmyslová školy chemická v Pardubicích je schopná okamžitě začít s výrobou a dodávkou dezinfekce.  Tu by mohli používat nejen v krajských nemocnicích, ale i v úřadech měst a obcí. Ředitel školy Jan Ptáček už o tom možnosti jednal s hejtmanstvím a řekl, že dezinfekci by míchali učitelé a laboranti.

Informace o počtiu nakažených

K nedělnímu hodině máme v Pardubickém kraji celkem 7 případů. Situace je tedy tato: okres Ústí nad Orlicí 2 případy, Svitavy 3, Pardubice 2. Takové jsou informace od hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

V odpoledních hodinách se Pardubický kraj dočkal ochranných osobních pomůcek a prostředků pro zdravotníky na Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje a pracující v Nemocnici Pardubického kraje. Tentokrát se jedná o závoz ze Správy státních hmotných rezerv a bude využit pro fungování základních složek zdravotnického systému v Pardubický kraj.

Čtěte také

Hasiči Pardubického kraje kvůli riziku nákazy koronavirem omezují počty příslušníků, kteří jsou přímo na stanicích.  Podle ředitele Aleše Černohorského je ve směnách minimální počet mužů, ostatní drží doma pohotovost.

Lékaře a sestry záchranné služby Pardubického kraje můžou ohrozit lidé, kteří dopředu neoznámí podezření na nákazu koronavirem. Ředitel Igor Paar proto vyzývá, aby lidé při volání na linku 155 nebo 112 uváděli všechny informace.

V nětkerých městech v Pardubickém kraji budou od pondělí uzavřené až do odvolání také mateřské školy. Z bezpečnostních důvodů o tom rozhodly radnice radnice například v Holicích, Třemošnici, Skutči nebo Pardubicích.

autor: nov
Spustit audio

Související