Pardubické vodárny příští rok zvýší cenu vody. Méně se prý koupeme

1. prosinec 2017 10:30

Lidé z Pardubicka si od ledna připlatí za vodu. Vodné a stočné se zvýší o pět korun za metr krychlový.

Podle vyjádření ředitele společnosti VAK Pardubice Josefa Fedáka Vodovody a kanalizace zvyšovaly cenu v roce 2013 na 80 korun za kubík. Po dalších čtyřech letech, tedy v lednu 2017, stoupla cena ještě o 4 koruny. Tentokrát po dlouhé diskusi akcionáři odsouhlasili další nárůst, a to na 89 korun a 60 haléřů za kubík vody.

Důvodů zdražení je víc

Několik let byla cena stejná a vodárny doufaly, že třeba i díky tomu stoupne spotřeba vody, jenže to se nestalo. Pardubické Vodovody a kanalizace přitom peníze potřebují hlavně na opravy zastaralé vodovodní sítě a právě na to prý prakticky nelze získat dotace.

Voda z Mokošína u Přelouče bude chutnat líp a bude jí víc

Úpravna vody Mokošín

Pardubické vodárny začaly velkou rekonstrukci úpravny, která zásobuje asi dvacet tisíc lidí. Vyměnit je potřeba skoro všechno - potrubí, čerpadla nebo filtry. Zatím slouží jako zdroj pro Přelouč a okolí po generálce by měl ale Mokošín sloužit i jako záložní zdroj pro Pardubice.

Navíc už začala velká modernizace skupinového vodovodu a úpravny v Mokošíně. Ten zásobuje vodou přes 20 tisíc lidí z Přeloučska. Cena je 160 milionů korun. Tam sice peníze z Evropské unie pomůžou, ale je nutné dodržet některé podmínky. Jednou z nich je právě cena vodného a stočného.

V plánu je i oprava skupinového vodovodu v Holicích za necelých 50 milionů korun. A bude potřeba zrekonstruovat i úpravnu vody Hrobice, což bude stát okolo 300 milionů korun.

Úsporné myčky, místo van sprchové kouty

Každý z nás v průměru spotřebuje 85 litrů vody denně. Na konci 90. let to přitom bylo 300 litrů. Důvodů, proč spotřeba tak výrazně klesla, je podle ředitele společnosti VAK Pardubice Josefa Fedáka víc. Jednak to jsou úsporné spotřebiče, myčky, pračky, vodovodní baterie. Navíc dřív se lidé víc koupali ve vaně. Teď je trend mít jen sprchové kouty a tam je spotřeba také výrazně nižší. Hodně domácností už nepoužívá na pití vodu z kohoutku, ale kupují balenou, to se samozřejmě také v množství odebrané vody odrazí.

Další důvod je, že na vesnicích mají lidé vlastní studny a na zalévání zahrad často používají dešťovou vodu. A je nutné vzít v úvahu i to, že na Pardubicku skončilo mnoho průmyslových podniků, které odebíraly velké množství vody. Nefunguje lihovar, pivovar snížil produkci a z města odešla armáda. Nepatrný nárůst spotřeby registrovaly vodárny jen v létě, kdy byl sucho, a lidem na vesnicích ubyla voda ve studnách.

Jak to bude vypadat v dalších městech kraje

Chrudimské vodárny ceník vodného a stočného nezmění. Pro 85 tisíc odběratelů na Chrudimsku a Hlinecku tak budou příští rok platit stejné sazby jako letos. Zachování cen je podle dodavatele možné hlavně proto, že většinu vody prodává do pardubické a královéhradecké soustavy.

Parkovací automaty v Chrudimi umí SMS i platební karty. Řidiči ale musí platit mincemi

Parkovací automat v Pardubicích

Řidiči, kteří parkují na placených místech v Chrudimi, musí mít u sebe vždy nachystané drobné. Místní automaty totiž jiný způsob platby nepřijímají, přestože to dokážou. Technické služby města totiž vyměnily většinu starších přístrojů za nové, které umí přijímat platbu SMSkou, z mobilní aplikace nebo třeba bankovní kartou. Ale radnice zatím zůstává u vybírání mincí.

Cena vodného a stočného v Litomyšli bude v příštím roce stejná jako letos. Za metr krychlový zaplatí obyvatelé 84 korun 40 haléřů. Naposledy se cena vody v tomto městě měnila v roce 2015.

Voda ve Svitavách bude v příštím roce dražší. Jeden kubík bude stát 77 korun 94 haléřů, to je bezmála o korunu víc než letos.

Jablonné nad Orlicí

Vodovody a kanalizace v Jablonném nad Orlicí od ledna zvýší ceny vodného a stočného. Za jeden kubík tak od nového roku odběratelé zaplatí 82 korun namísto 79 v loňském roce. Vodárny kromě Jablonného nad Orlicí zásobují také Choceň, Letohrad, Lanškroun, Králíky, Brandýs nad Orlicí a přilehlé menší obce. V uplynulých třech letech daly  přes 200 milionů korun do dotovaných projektů. U nich je ale podmínka upravovat ceny podle vynaložených prostředků.

Česká Třebová

Lidé z České Třebové od nového roku zaplatí víc za vodu. Vodné a stočné se zdraží o dvě koruny za kubík. Jeden metr krychlový tak od ledna bude stát 66 korun namísto 64.
Orlická vodohospodářská společnost postavila  asi před třemi lety čistírnu odpadních vod a rozšířila kanalizaci.  Na to dostala  dotaci ze Státního fondu životního prostředí, kde je povinnost příjemce meziročně podražit o 2%. Vodárny kromě České Třebové dodávají vodu i do okolních obcí Přívrat, Němčice, Rybník a Třebovice.

TEPVOS Ústí nad Orlicí vodné a stočné nezdraží.

Spustit audio