Pardubická radnice chystá opravu mostu u nemocnice a jeho propojení s rychlodráhou

7. červenec 2017

Pardubická radnice chce opravit nadjezd u nemocnice v ulici Kyjevská a propojit ho s rychlodráhou. Záměr schválili zastupitelé. Na opravu mostu by město mohlo získat stoprocentní dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Práce na rekonstrukci přitom nebude možné dělat po etapách, termín zahájení ale zatím stanovený není.

Nadjezd byl postavený 1964 a je to vlastně most přes železniční trať Praha-Česká Třebová a přes silnici I/37. Stavebně technický průzkum na jaře ukázal, že stavba nesplňuje potřebné normy a jsou tam vady a poruchy, které mají vliv na jeho nosnost a použitelnost. Podle odborníků z ČVÚT je nutné co nejdřív začít opravu.

Podoba nadjezdu

Zastupitelé schválili záměr, což znamená, že podoba nadjezdu nakonec může být ještě jiná. Ale projektanti z několika možností vybrali rozšíření stávajícího mostu, stavbu čtyř nájezdových ramp a nahoře kruhový objezd.

„Tato varianta se nám jeví jako nejvýhodnější i vzhledem k tomu, že je dopravně nejjednodušší a na výstavbu je také nejjednodušší. Tady vlastně propojujeme bez nějakých překonávání koridoru, různé podjezdy a tak. To by nebylo nejvhodnější a nemluvě o tom, jak by to bylo drahé,“ říká jeden z autorů návrhu Libor Marek.

Navrhovaná podoba křižovatky u pardubické nemocnice

V nejideálnějším případě by mohla stavba začít nejdřív v roce 2019 a bude trvat devět měsíců. Opravu je nutné udělat celou najednou, takže od jara do podzimu. Město tak bude muset připravit i vhodné objízdné trasy právě s ohledem na to, že most vede k nemocnici.

Dopravní situace u nemocnice je komplikovaná

Tento týden zástupci hejtmanství a pardubické radnice jednali o tom, jak dopravní napojení nemocnice zlepšit. Kraj chce po městě, aby při hledání investora, který využije sousední areál bývalé Tesly Kyjevská, dal právě podmínku vyřešit dopravní obslužnosti a parkování pro pacienty a personál.

Kraj už má v plánu rozvoje nemocnice projekt 950 parkovacích míst. Jednou variantou je parkovací dům s návazností na ulici Kyjevská, který by mohl zároveň sloužit jako hluková bariéra, a další dům pro parkování y mohl vzniknout v severozápadní části nemocnice.

Náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš z ODS přitom řekl, že počítá s tím, že stavbu zaplatí kraj spolu s novým vlastníkem Tesly Kyjevská. Vzhledem k tomu, že radnice zatím žádného jistého zájemce nemá a chce opuštěný areál na podzim půjčit chrudimským výsadkářům k nácviku boje v zastavěném prostoru, je to spíš věc budoucnosti.

autor: ba
Spustit audio