Pardubická dopravní fakulta bude mít sdílené auto pro studenty

20. březen 2019 13:15

Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice nabídne od dalšího semestru studentům k využívání sdílené vozidlo. Prostřednictvím online rezervačního systému si ho může půjčit i veřejnost.

„Průzkumy z Německa ukazují, že až třetina obyvatel auto nepotřebuje, stačí jim půjčené, ekonomicky jim vychází lépe, než když mají vlastní. Je sice dražší než MHD, ale levnější než taxislužba. Třeba v ulicích Berlína jich je opravdu hodně,“ řekl Martin Šustr z oddělení letecké dopravy.

Fakulta bude mít auto od společnosti, která se carsharingem zabývá. Škola zajistí místo pro parkování, o servis vozidla se postará firma. Zákazníci musí pouze tankovat palivo. Klienti platí časovou sazbu a za kilometr, v případě nehody jsou povinni zaplatit několikaprocentní spoluúčast.

Plzeňské městské dopravní podniky dnes spustily v Plzni carsharing - sdílení aut. K dispozici je celkem osm červených aut, takzvaných Karkulek

„Nejlevnější sazba za hodinu je 49 korun a kolem pětikoruny stojí jeden kilometr. Zákazník tankuje palivo s pomocí firemní karty, neplatí ho,“ řekl Šustr.

Auto mohou studenti využít při cestách na přednášky, na nákupy nebo za jinými aktivitami. Stejně tak si ho v rezervačním systému, který bude online nebo v mobilní aplikaci, může půjčit kdokoli jiný.

Zatím benzin, výhledově elektřina

„Studenti by měli znát nejnovější trendy v dopravě, umět je využívat," řekl Šustr.

Sdílené auto bude zatím na benzin, ale fakulta jedná o nabíjecí stanici, takže by později mohla využívat i elektromobil. Osobní vozidlo podle dostupných statistik v průměru 23 hodin stojí a nikdo ho nevyužívá, jeho majitel s ním jezdí hodinu denně, podotkl Šustr.

„Sdílená auta jsou daleko víc vytížená, což je vlastně ekologičtější. Největší ekologickou zátěží je výroba vozu. Pokud auto dlouho stojí, zabírá jen veřejný prostor,“ řekl Šustr.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související