Pardubice a Hradec Králové mají k dispozici 6,5 miliardy od EU

1. červenec 2015

Města Pardubice a Hradec Králové podepsala dohodu o spolupráci. Společně totiž mohou až do roku 2023 získat 6,5 miliardy korun z Evropské unie. Peníze na nejrůznější projekty mohou žádat i další obce v krajích.

Slavnostně se podepisovalo v historickém sále hradu Kunětická hora. A byla u toho i redaktorka Naďa Kubínková.

Všechno to začalo úplně roztomilým přeřekem. Moderátor prohlásil, teď bych poprosil primátora Pardubic Zdeňka Finka, aby řekl pár slov. Historickým sálem hradu Kunětická hora se rozezněl smích.

Jakoby schválně došlo k záměně jména pardubického a královéhradeckého primátora.

Své ano si ale tady rozhodně obě krajská města řekla. Dohromady získala 6,5 miliardy korun. Teď musí dodat projekty, na které se tyto peníze použijí.

"Určite stěžejní pro nás bude tvorba inteligentního dopravního systému včetně křižovatek, osvětlení, signalizací a parkovišť. Určitě bychom se chtěli podílet na rekonstrukci Vrbenského kasáren, která jsou takovým bolavým místem v našem městě. Dále rekonstrukcí severních hradeb, ale těžko říct, jak všechny věci dotáhneme do konce", říká primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Stará radnice a katedrála v Hradci Králové

Pardubice mají podobné projekty, pokračuje primátor Pardubic Martin Charvát: "Za prvé chceme také řešit inteligentní dopravní systémy. Navíc ještě potřebujeme dofinancovat Terminál B, to znamená dostavět přednádraží do plné kapacity. A máme také přání financovat z těchto peněz rekonstrukci budovy Automatických mlýnů".

„Podpis memoranda k ITI je symbolický a signatáři se zavázali, že nepůjdou proti sobě a budou spolupracovat. To je především hlavní cíl podpisu memoranda,“ popisuje důvody podepsání memoranda primátor města Hradec Králové Zdeněk Fink.

Částku 6,5 miliardy korun musí hradecko-pardubická metropolitní oblast využít do roku 2023

Aby bylo možné čerpání zahájit, je nutné nejdříve zpracovat a následně obhájit Strategii integrované územní investice Hradecko-pardubické aglomerace. Přípravu Strategie chystá už více než rok pět pracovních skupin, které jsou složené ze zástupců dotčených partnerů.

Pardubická radnice na Pernštýnském náměstí

Výstupy jsou projednávány na jednání Řídicího výboru ITI, který je složen ze zástupců hlavních partnerů, například krajů, největších obcí či univerzit, a následně konzultovány s jednotlivými ministerstvy.

Města Pardubice a Hradec Králové společně s nejdůležitějšími partnery v území slavnostně stvrdila vzájemnou spolupráci. Cílem Hradecko-pardubické aglomerace je v rámci Integrované územní investice (ITI) získat v následujících letech až šest miliard korun.

Signatáři memoranda mimo jiné byla obě statutární města Hradec Králové a Pardubice, Pardubický kraj, Královéhradecký kraj, obce s rozšířenou působností Holice, Chrudim, Přelouč, Jaroměř a dále obce Petrovice a Týniště nad Orlicí. Dále také Univerzita Pardubice, Univerzita Hradec Králové, Univerzita Karlova - Farmaceutická fakulta, Univerzita Karlova - Lékařská fakulta, Univerzita obrany. Memorandum stvrdily svým podpisem také místní akční skupiny: MAS Hradecký venkov, MAS Holicko, MAS Region Kunětické hory, MAS Bohdanečsko, MAS Železnohorský region, MAS Chrudimsko, MAS Nad Orlicí, MAS Společná Cidlina, MAS Mezi Úpou a Metují. Nechyběly ani Krajská hospodářská komora Pardubického kraje, Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje.

autor: KUB
Spustit audio