Památky v Královéhradeckém kraji letos lákají víc turistů

30. červen 2014

Na památky v Královéhradeckém kraji se vrací turisté. Nárůst počtu návštěvníků památek za první měsíce letošní turistické sezóny se na některých místech pohybuje v řádu desítek procent.

„Za duben byla návštěvnosti asi o 70 procent vyšší, oproti loňskému roku. V květnu byla vyšší asi o 50 procent. Na Dobrošov přijde měsíčně 3 000 návštěvníků. Statistika za první dvě dekády se jeví také dobře a budeme moci nárůst počtu návštěvníků potvrdit,“ těší správce pevnosti Dobrošov Josefa Faráře.

Více návštěvníků zaznamenali i v Hrádku u Nechanic. Podle přišly navíc stovky turistů. Nárůst ale není tak masivní jako na Dobrošově, jde zhruba o 12 procent. Mezi návštěvníky vedou rodiny s dětmi a senioři, nejméně přichází turistů ve střední generaci.

Na obě místa jezdí také více cizinců. Na Dobrošov si nacházejí cestu návštěvníci z blízkého Polska. Často přijíždí také Němci a Nizozemci.

V Hrádku u Nechanic je situace jiná. „Jsme víc ve vnitrozemí, takže k nám pravidelně jezdí Rusové. Pokud jde o jednotlivce, tak jezdí Němci, Nizozemci a kupodivu se nám dost objevují i Francouzi,“ podivuje se Hana Šenková, která pracuje na pokladně zámku.

Nejpočetnější skupinou turistů ale zůstávají na památkách v Královéhradeckém kraji domácí, tedy čeští návštěvníci.

Úspěšný rok se ale předpovědět nedá, návštěvnost totiž ovlivňuje několik faktorů, tím hlavním je počasí. Turistická sezona má však v Královéhradeckém kraji dobře nakročeno.

autoři: par , vman
Spustit audio