Palačinky s mascarpone a lesním ovocem. Objevování nových chutí v kuchyni a návrat k jednoduchosti
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.
- 150 g hladké muky
- 2 vejce
- 300 ml plnotučného mléka
- 10 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- sůl
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukr
- Lesní směs (může být i mražená)
- ¼ lžičky škrobu
Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.
Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.
Postup:
Suroviny na těsto (150 g hladké muky, 2 vejce, 300 ml plnotučného mléka, 10 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, sůl) dobře promícháme a vytvoříme hladké lité těsto bez hrudek.
Těsto necháme odpočinout. Po chvíli začneme těsto odebírat a postupně na pánvi děláme tenké palačinky.
Lesní ovoce dáme do hrnce a začneme vařit. Když změkne, přidáme vodu smíchanou se škrobem a směs zahustíme. Ještě chvíli povaříme a necháme zredukovat.
Mascarpone vyšleháme s vanilkovým cukrem. Následně přidáme část ovocné směsi a důkladně prošleháme.
Palačinky naplníme připraveným krémem, zatočíme a polijeme zbytkem ovocné směsi, který nám zůstal.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.