Pacientům ve Dvoře Králové začne sloužit nový CT přístroj

22. září 2010

Pacientům Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem začne od středy 25. března 2009 sloužit nový CT přístroj. Nebudou tak již muset kvůli tomuto vyšetření jezdit do jiných, desítky kilometrů vzdálených nemocnic. Díky novému přístroji za 12 milionů korun se ve spádové oblasti nemocnice výrazně zlepší zdravotní péče. "Nemocnice získala na pořízení CT přístroje desetimilionovou dotaci od státu, dalšími dvěma miliony korun přispěl Královéhradecký kraj. Postupné zlepšování vybavení nemocnic a péče o pacienty patří k prioritám krajského zdravotnictví," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

V nemocnici je CT přístroj nainstalovaný od loňského prosince, naplno začíná pacientům sloužit od středy 25. března. "Díky přístroji nebudeme muset pacienty s vážnými zraněními, například hlavy, převážet do sousedních nemocnic v Trutnově, Hradci Králové či Vrchlabí. Tyto komplikované transporty již budou minulostí," řekl ředitel nemocnice ve Dvoře Králové Miroslav Vávra. Dodal, že společně s "cétéčkem" nemocnice koupila za dva miliony korun i nový ultrazvuk.
Při vyšetření na CT, které trvá deset až dvacet minut, se pacient položí nad stůl. Nad ním se pak pohybuje prstenec přístroje, který snímá místa, jež chce lékař vyšetřit. "Po vyšetření nemusí pacient dodržovat žádný zvláštní režim. Obrázky z přístroje zpracovává počítač a poté vyhodnocuje radiolog," dodal Vávra.
Vyšetření pomocí CT přístroje je nebolestivé. Lékař díky němu může prohlédnout vnitřní orgány celého těla a získat například informace o mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. CT - počítačová tomografie kombinuje klasické rentgenové vyšetřením s počítačovým systémem, který informace zpracovává. Snímek se zobrazuje do nejmenších detailů. CT vyšetření může například vyloučit nebo potvrdit zánětlivé procesy, které jinak lékař nezjistí. Důležitou úlohu hraje také v diagnostice nádorových onemocnění.

Spustit audio