Ozvěny dne 1. května 2008

1. květen 2008
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Prvomájové oslavy

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
1. Máj byl klidný, rovná tisícovka policistů uhlídala třicet různých sdružení, politických stran a jiných organizací, které se rozhodly připomenout si popravu pěti chicagských odborových předáků v roce 1890. Spíš než ale oslavou Svátku práce se 1. Máj stal znovu manifestací politických postojů, ty hlavní sledoval od rána reportér Radiožurnálu Jiří Kokmotos.

Jiří KOKMOTOS; redaktor:
Prvomájové oslavy začaly už tradičně komunisté. Ti se ale tentokrát sešli u Křižíkovy fontány na výstavišti. To proto, že pražská Letná je kvůli výstavbě tunelu Blanka rozkopaná. Společně s nimi byli na výstavišti i pravicoví extremisté z Národní strany, chtěli udělat komunistům uličku hanby, ale díky zásahu policistů se jim to nepodařilo. Extrémní pravice se pak sešla také v jednu odpoledne, a to na náměstí Jiřího z Poděbrad. Proti nim měli vyjít anarchisté, ti měli zase sraz na Střeleckém ostrově v Praze. Nicméně oba dva tábory se nakonec rozhodly, že nebudou konfliktní, a v klidu se rozešly. Politické oslavy 1. Máje skončily v podstatě krátce po šestnácté hodině. Jediným problémem byli pravicoví extremisté, ti totiž vykřikovali na demonstracích několik velmi protisionisticky zaměřených hesel. Nicméně policie proti nim nijak nezasáhla.

Český voják zabit v Afghánistánu

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
V nejbližších dnech by se měly dostat do Česka ostatky zemřelého vojáka z Afghánistánu i všichni čtyři ostatní zranění muži. Termín převozu bude záležet hlavně na zdravotním stavu zraněných. K incidentu, při kterém v Afghánistánu zahynul už třetí český voják, došlo včera odpoledne v provincii Logar.

Veronika MALÁ; redaktorka:
Terénní auto české hlídky zasáhla improvizovaná nálož. Jeden muž útok nepřežil, čtyři další byli zraněni. Jednoho z nich museli v americké vojenské nemocnici operovat, ostatní se pomalu zotavují řekla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Jana RŮŽIČKOVÁ; mluvčí Generálního štábu Armády ČR:
Tři z nich jsou již ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života, čtvrtý je hospitalizován na jednotce intenzivní péče ve vojenské nemocnici v Bagramu.

Veronika MALÁ; redaktorka:
Mrtvý muž je už třetí obětí z řad českých vojáků v Afghánistánu. Minulý měsíc zahynul při sebevražedném útoku místního radikála český vojenský policista, loni v květnu se pak na severu země na české vozidlo sesunula půda a jednoho muže zavalilo bahno a kamení. Útoků v zemi ale přibývá. I přesto, že zrovna provincie Logar patří k těm klidnějším, i tam působí ozbrojenci, připustil ještě před odletem na místo velitel vojenské části provinčního rekonstrukčního týmu Ivo Střecha.

Ivo STŘECHA; velitel vojenské části provinčního rekonstrukčního týmu:
Tam jsou části, kde ještě ani ta armáda, ani koaliční síly ten prostor nemají pod vládou. Jsou tam fragmenty Talibanu, který tam operujou a v podstatě celkem volně. To jsou ty distrikty v jižní části.

Veronika MALÁ; redaktorka:
Na Střední východ nicméně zamíří i další čeští vojáci, poslanci totiž včera posvětili vyslání stovky prostějovských specialistů na misi právě do Afghánistánu.

Technoparty v Uzenicích na Strakonicku

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
První stížnosti budou muset řešit příznivci technohudby v jižních Čechch. V Uzenicích na Strakonicku, kde se technoparty koná, totiž už první den hudební produkce na pronajaté louce zhruba kilometr od obce překročila povolenou dobu. To potvrdil ředitel okresního ředitelství policie ve Strakonicích Ivan Fanta.

Ivan FANTA; ředitel Okresního ředitelství Policie ČR Strakonice:
Ve dvacet dva čtyřicet pět organizátor hudební produkci v rozporu s tou vyhláškou obce Uzenice obnovil, čímž samozřejmě ji porušil. Proto byl vyzván k ukončení hudební produkce. Tuto výzvu neposlechl, hudbu pouze ztlumil. Musím říct, že ji ztlumil výrazně, ale přesto závazná vyhláška obce Uzenice zakazuje veřejné hudební produkce na území obce mezi dvaadvacátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní, proto bylo zahájeno prověřování přestupku podle ustanovení paragrafu čtyřicet šest odstavec dva zákona o přestupcích.

Prvomájové demonstrace v Itálii

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
Itálie slaví 1. květen především jako Svátek práce. V celé zemi se konaly demonstrace pořádané odbory. V Římě odbory organizují velký rockový koncert, na kterém vystoupí mnoho italských i zahraničních zpěváků.

Vědunka LUNARDI; redaktorka:
"Jsem tady, abych hájil moji práci, a jsem moc rád, že ji mám. Ale jsem tu také proto, že moje manželka nepracuje. Nemůže práci sehnat a druhý plat potřebujeme." Účastníci demonstrací v Římě, v Raveně, v Turínu žádají především práci, ale také práci bezpečnou. Tématem letošních prvomájových demonstrací italských odborů je bezpečnost na pracovišti. Itálie je na posledním místě v Evropské unii z hlediska bezpečnosti práce. Za minulý rok přišlo o život při práci tisíc dvě stě šedesát lidí. V Římě odbory organizují tradiční rockový koncert, až do půlnoci se na pódiu na náměstí Svatého Jana Lateránského budou střídat nejoblíbenější italští a zahraniční zpěváci.

Prvomájové střety německých radikálů

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
Prvomájové střety německých radikálů s policisty se dnes odehrály mimo jiné v Berlíně, Norimberku nebo v Hamburku. Každoročně jsou hlášeny a tradičně očekávány v noci na 2. května. Konkrétně v Hamburku se dnes konala velká demonstrace odpůrců krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa. Na pět tisíc osob se tam sešlo, aby zabránilo pochodu několika stovek přívrženců NPD. Policisté proti protestujícímu davu použili i vodní děla. Několik lidí utrpělo lehká zranění. 1. Máj je v Německu tradičně kromě odborářských manifestací i dnem neonacistických pochodů a demonstrací proti nim.

Výročí rozšíření Evropské unie

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
Už čtyři roky je Evropská unie bohatší o deset nových členů. Rozšíření o státy střední a východní Evropy a dva ostrovy ve Středomoří bylo největší od založení Evropských společenství.

Pavel NOVÁK; redaktor:
Desítce nováčků se vedlo různě. Většině, až na Kypr, se podařilo stát se součástí schengenského systému bez vnitřních hranic. Tři vyměnili svou národní měnu za euro, letos Malta s Kyprem a minulý rok také Slovinsko. Naše východní sousedy přijme eurozóna pravděpodobně od ledna příštího rok. Slovinci také jako první z nových členů tento půlrok Unii předsedají, druzí v pořadí budeme my přesně za rok. Pověst čtyřicetimilionového zlobivého děcka si v Unii vysloužilo Polsko, a to v době, kdy mu vládl tandem euroskeptiků dvojčat Kaczynských v koalici s katolickými extremisty a zemědělskými radikály. Česko dostalo nálepku rebela, když za sebou strhlo ostatní nové země k samostatnému úsilí o zrušení amerických víz.

Americkoběloruské vztahy

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
Američané nařídili Bělorusku, aby uzavřelo své velvyslanectví ve Washingtonu a konzulát v New Yorku. Samy Spojené státy ukončí provoz své ambasády v Minsku. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké ministerstvo zahraničí. Bělorusko údajně dostalo nejzazší termín do 16. května, aby ze Spojených států odvolalo šest svých diplomatů. Americké velvyslanectví se v Minsku uzavře už tento pátek. Agentura AP píše, že je to poslední krok před úplným přerušením vztahů obou zemí.

Preventivní projekt Večerníčky pro dospělé

Daniela KARAFIÁTOVÁ; moderátorka:
Desítky DVD nosičů distribuuje policie do jihomoravských škol, seniorských zařízení a dalších institucí, jde o preventivní projekt nazvaný Večerníčky pro dospělé, který má upozornit na nejobvyklejší druhy trestné činnosti a další problémy. Čeho se jednotlivé tituly týkají, upřesňuje Pavel Šváb z jihomoravské policejní správy.

Pavel ŠVÁB; Správa Policie ČR Jihomoravského kraje:
Hotovy máme krádeže kapesní, krádeže z nákupních vozíků, krádeže v nákupních centrech, což je kriminalita, která je nemalá a týká se opravdu všech kategorií. Před dokončením máme postup při dopravní nehodě včetně poskytnutí první pomoci. A plánujeme samozřejmě další věci, nalévání alkoholických nápojů mladistvým v restauracích a další.

autor: dkf
Spustit audio

Více z pořadu