Ozdoby nejen pro vánoční čas dělají ve Rtyni manželé Kulhánkovi ze zdánlivě obyčejné překližky

1. leden 2018

Stromky posluchačů mohou zdobit dřevěné ozdoby i rozhlasové logo. Ve Rtyni v Podkrkonoší vyrábí manželé Monika a Pavel Kulhánkovi s pomocí gravírovacího laseru a počítače ozdoby nejen pro vánoční čas, ale i na jarní svátky nebo na Valentýna. 

Své výrobky nám nezištně poskytli i jako odměnu výhercům rozhlasových adventních soutěží. Jak tyto ozdoby vznikají, to napoví reportážní zvuk, kde vám Monika a Pavel předají i svá prosincová přání.

„Je to vesměs práce na počítači, jehož prostřednictvím pak chytrému gravírovacímu laseru ukážeme, co má dělat a on vyrábí," přibližuje Pavel Kulhánek, zatímco jeho žena Monika kompletuje výrobky a přidává k nim „věšáček".

Zdobení větví nebo stromku se pak už obejde bez háčků.

Manželé Monika a Pavel Kulhánkovi při výběru ozdob ze svého katalogu

„Nejradši mám betlémky a andílky, ale vánočních druhů, které měří zhruba kolem šesti centimetrů, máme 31. Veškeré ozdoby umíme jakkoliv zvětšit nebo zmenšit podle přání," vysvětluje Monika.

Dřevěné drobnosti vyrábějí manželé teprve od loňského roku, předtím je u nich v pronajatých prostorách bezmála osm let tvořil jejich kamarád, který se ale rozhodl jezdit s autobusem.

„Když skončil, gravírovací laser jsme od něj odkoupili a strávili jsme hodiny a hodiny u počítače, kreslili ozdoby, které se nám líbily, a pak jsme je pustili do světa," rekapituluje Pavel.

A dodává, že doba zhotovení závisí na velikosti a členitosti výrobků: může být v desítkách sekund nebo několika minut.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.