Ovocnáři už hledají brigádníky na letní sezónní práce. O ty ale zatím Češi moc velký zájem nemají

5. květen 2022 07:52

Ovocnáři hledají každý rok na jaře brigádníky na letní sezónní práce. Na trhu práce je ale lidí, kteří by šli pracovat do sadů mizivé množství. Podle Úřadu práce v Hradci Králové je pro ně totiž sběr ovoce namáhavý a špatně placený. 

Čtěte také

„Naši uchazeči tam nechtějí nastupovat nebo obecně řečeno Češi,“ komentuje zájem o sezónní práce v zemědělství ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Poptávku ze strany uchazečů evidují spíše v oblasti turistického ruchu. „Jsou pro ně nejlukrativnější právě práce v oblasti turistického ruchu, které jsou lépe placeny. Na druhou stranu jsou to často velmi specifické práce, kterou mohou být spojeny například s nutností nějakého směnového provozu, s ubytováním přímo v místě výkonu práce.

Čtěte také

„Co se týče sběru ovoce a práce v zemědělství, tam ta práce není tak lukrativní, je zpravidla spojena s nižší odměnou. A také je to velmi fyzicky namáhavé zaměstnání.

I podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka jsou sběrači ovoce hlavně ze zahraničí. „Vzhledem k tomu, že to jsou práce krátkodobé a také s ohledem na to, že máme nízkou nezaměstnanost, tak velký zájem od českých lidí o tyto práce není. Částečně to v období letních prázdnin řeší studenti, v některých případech i starobní důchodci.

Čtěte také

„Můžeme říct, že většina pracovníků na tyto sezónní práce se v posledních letech rekrutuje už opravdu ze zahraničí.

Ovocnáři hledají brigádníky na sběr jahod, třešní a meruněk, ale i jablek. Ty se sklízí na podzim. „Většina práce je hodnocena podle výkonu. To znamená, je to úkolová práce, podle toho, kolik ti lidé ovoce nasbírají, mají potom svůj výdělek.

Každoročně se sběru sezónního ovoce účastní zhruba 3 až 5 tisíc pracovníků.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související