Ovocnáři se bojí velkých mrazů, ohrožené jsou meruňky a třešně

23. září 2010

Čeští ovocnáři mají obavu z případných mrazů až 20 stupňů Celsia, které by mohly poškodit zejména peckoviny, jako jsou meruňky a třešně. Rozhodující bude vývoj počasí v následujících čtyřech týdnech. Současný pokles teplot výsadby neohrožuje. ČTK to řekl v Holovousech na Jičínsku tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Největší mráz se podle meteorologů čeká v pátek, kdy by noční teploty mohly klesnout ke 14 stupňům Celsia pod nulou.

"Pupeny meruněk a třešní by mohly poškodit mrazy pod 18 stupňů pod nulou. Případný silný vítr by vliv mrazu ještě zhoršil," řekl Ludvík. Pokud by silné mrazy trvaly delší dobu, byly by v ohrožení i broskve a švestky. Jablka a další jádroviny by postiženy být neměly.
Dosavadní počasí žádné škody ovocnářům nezpůsobilo. "Důležité je, že nynější přechod od vysokých teplot není skokový, ale postupný. Poškození stromů ve dřevě tak nehrozí," řekl ředitel Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích Václav Ludvík. Šíření houbových chorob mrazy podle něj zastavily.
Podle některých jihomoravských zemědělců by však velké páteční mrazy mohly poškodit pletiva ovocných stromů, protože stromy jsou po deštích plné vody. Největší pěstitel meruněk v Česku, společnost Patria Kobylí z Břeclavska, strach z poškození ovocných stromů zatím nemá. "Meruňky jsou proti zimním mrazům velmi odolné. Nevadí jim ani teploty 15 stupňů pod nulou, pokud nepřijdou ze dne na den," řekl vedoucí ovocných sadů Vratislav Hycl.

Spustit audio