Otvírá se nová budova Vědecké knihovny v Hradci Králové

22. září 2010

Nová budova Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové bude otevřena široké veřejnosti. Provoz knihovny - půjčování, vracení knih, informační služba atd. - bude zahájen v pondělí 29. září od 9:00 hodin. Vedle knihovnických služeb nabídne také konferenční sál s kapacitou 100 míst, literární kavárnu či galerijní prostory. Literu odlitou z betonu, písmeno ve tvaru X, symbolizuje stavba nové Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové v lokalitě U Přívozu. Po čtyřech letech výstavby a čtrnácti letech příprav vítá nová budova své návštěvníky. Provozní doba pro veřejnost je stanovena každý všední den od 9.00 do 19.00, v sobotu od 9.00 do 12.00. V plánuje je, že jeden den v týdnu (podle zájmu uživatelů) bude knihovna zpřístupněna do 21:00 hodin.

Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, která je investorem díla, tak poprvé začne využívat své vlastní prostory. V průběhu letošního léta čekalo na zaměstnance velké stěhování. "Do nové knihovny se přestěhoval knižní fond z budovy bývalé židovské synagogy, studovny na Eliščině nábřeží i depozitářů na Pouchově," uvedla ředitelka knihovny Eva Svobodová. Rukama knihovníků a stěhovací firmy tak prošlo více než 700 tisíc svazků knih a časopisů.
Podle dalších slov ředitelky jsou knihovny důležité i v dnešní přetechnizované době. "Knihovna představuje nekonfliktní prostor, sloužící všem. Je to místo, kde může každý pobýt, vzdělávat se nebo se pobavit. Vstup není nikomu odepřen a ničím podmíněn," dodala. V současné době služeb knihovny využívá 6 600 čtenářů. V nových prostorách budou mít čtenáři k dispozici na 160 tisíc svazků ve volném výběru. Všechny knihy, které si lze v knihovně půjčit, budou pro uživatele přichystány do půl hodiny, což dosud nebylo možné.
"Čtenářům bude sloužit knihovní automat, který umožní, aby si knihu půjčili domů bez pomoci knihovníků. Vlastně to bude taková výpůjční samoobsluha, v jejíž obsluze bude náš personál čtenáře školit. K modernímu pojetí interiéru patří i studijní kabinky, kde budou moci lidé nerušeně studovat či si uschovat vybranou literaturu. Nabídku knihovny bude rozšiřovat také internetový klub, literární kavárna, galerie či konferenční sál s pravidelnými literárními dílnami, besedami a semináři," představuje nové možnosti ředitelka Svobodová.
Na přípravě projektu nové budovy knihovny se podílelo sdružení PRO KIC, reprezentované ateliéry Projektilarchitekti a Deltaplan Praha. Výstavbou pak byla pověřena společnost VCES a.s. "Po stavební stránce jsme knihovnu investorovi předali v polovině června letošního roku," přiblížil průběh výstavby místopředseda představenstva VCES a.s. Jaroslav Novotný s tím, že není bez zajímavosti, že budova již získala své první ocenění. Od listopadu 2007 se může honosit titulem "Vynikající betonová konstrukce". Výstavba včetně zařízení si vyžádala celkové náklady ve výši 404,5 mil. Kč. Na financování se podílelo Ministerstvo kultury České republiky částkou 394,5 mil. Kč a Královéhradecký kraj 10 mil. Kč.

Spustit audio