Otvírá se nová budova Vědecké knihovny v Hradci Králové

22. září 2010

Den otevřených dveří nové budovy na Hradecké ulici č. 1250 pořádá Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové ve čtvrtek 25. září od 13 do 17 hodin. Součástí programu budou komentované prohlídky včetně prostor, jež jsou veřejnosti běžně nepřístupné. Pouze tento den si bude možné zakoupit za zvýhodněnou cenu knihu o nové budově s mnoha barevnými fotografiemi. Otevřena bude také galerie U Přívozu s výstavou fotografií, plánů a dalších materiálů, které se vztahují k výstavbě. Provoz knihovny (půjčování, vracení knih, informační služba atd.) bude zahájen v pondělí 29. září od 9.00 hodin.

Knihovnicko-informační centrum "U Přívozu" SVK Hradec Králové (KIC) je název projektu, v rámci něhož se postavila nová budova Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Projekt vychází z celkové filozofie nové knihovny, která akceptuje všechny role, v nichž se knihovna dnes realizuje. Přidanou hodnotou je pak maximální otevřenost celého domu a kultivované prostředí, které poskytuje prostor pro další služby.
Knihovna se bude profilovat jako:
Regionální centrum odborných a vědeckých poznatků a informací.
Zdroj informací o společenském a politickém životě ve městě, v kraji, v zemi, ve světě.
Zdroj inspirace zálib a zájmů.
Místo setkávání lidí a prostor pro celoživotní vzdělávání.
Regionální centrum knihovní vědy a praxe.

Dům s půdorysem ve tvaru písmene X je umístěn na rohu Hradecké ulice a ulice U Přívozu. Budova umožňuje volné úhlopříčné propojení Hradecké ulice s nábřežím řeky Orlice a univerzitním areálem. Plášť stavby svým charakterem podtrhuje dynamičnost a čitelnost tvaru (odlitá litera). Plášť je perforován kulatými okny, zvolenými pro jejich schopnost vytvořit intimní a soustředěné vnitřní prostředí. Studovny v posledním patře jsou prosvětleny skleněnými kruhovými světlíky. Budova knihovny se skládá ze čtyř křídel a centrální haly. Má 5 nadzemních a 1 podzemní podlaží. Vestibul je velkorysý prostor, z něhož návštěvník stoupá světelným tubusem ke knihám a informacím. Suterén je určen pro parkoviště a technické zázemí knihovny.
Kromě čtyř křídel a centrální haly nabízí navržené architektonické řešení k využití prostory tzv. "noh". Prostor jihovýchodní nohy bude využit jako literární kavárna. Prostor severovýchodní nohy bude sloužit k výstavním účelům, k propagaci knihovny, popřípadě ke komorním společenským a kulturním akcím. Knihovna bude volně přístupná všem návštěvníkům. Provozní doba pro veřejnost je stanovena každý všední den od 9.00 do 19.00, v sobotu od 9.00 do 12.00. V plánuje je, že jeden den v týdnu (podle zájmu uživatelů) bude knihovna zpřístupněna do 21:00 hodin.

Spustit audio