Otužování a pevná vůle, paličkovaný ubrus a novoroční přání profesora Paličky. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Je nějaká hranice teplot, nad kterou už otužilci nejdou, protože by to bylo zdraví nebezpečné? Poznáme otužilce v zimě i podle oblečení? Chodí víc nalehko? S otužováním se musí začínat postupně a opatrně, do vody chodit alespoň ve dvou a brát ohled na svůj zdravotní stav. Pro koho není otužování moc vhodné?

Zkušený otužilec Petr Kocián hovoří v naší radioporadně na téma: otužování zdraví prospěšné. „Otužování a pevná vůle patří neodmyslitelně k sobě, bez pevné vůle to opravdu nejde. Pro začínajícího otužilce může být dostatečnou motivací také jistota, že pokud vydrží, nejdéle po dvou měsících každodenního otužování by už měl jasně cítit, že jeho odolnost vůči nemocem z nachlazení je znatelně vyšší."

Čtěte také

Krajkářky ve Vamberku upaličkovaly unikátní dílo. Po roční práci dokončily kulatý ubrus o průměru bezmála 270 cm. Použily na něj 8000 metrů egyptské bavlny a jen pro představu, kulatá krajka měřila na délku zhruba 8,5 metru. Všechny se shodly na tom, že takovou krajku dosud ani jedna z nich nikdy nedělala.

Etnografka Martina Rejzlová pracuje ve vambereckém Muzeu krajky. Setkala se s něčím podobným už za dobu své praxe? „V celé kompozici vychází krajka ze základních krajkářských vzorů. Ale na druhou stranu působí velice moderním dojmem. Je to opravdu ojedinělé dílo svojí délkou i krásou znázornění.“

Čtěte také

Uplynulý rok hodnotíme s ředitelem největšího zdravotnického zařízení v Královéhradeckém kraji, s šéfem Fakultní nemocnice Hradec Králové, prof. Vladimírem Paličkou. A nakoukneme také do budoucnosti.

„Chci poděkovat zaměstnancům, ale i všem ostatním, kteří na nás mysleli. Vlna solidarity se zdravotníky byla obrovská. Moc si toho vážíme," říká Vladimír Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Do příštího roku bych chtěl říct: prosím vás, nežijme jen covidem. Život jde dál. Čekejte v životě radostnější události a nenechte se utlačit jen pesimistickými zprávami. Život jde dál. A já vám všem přeji, ať se vám daří."

autor: baj
Spustit audio

Související