Osud Lidušky odložené v lese u Bílovic nad Svitavou dal vzniknout tradici vánočních stromů republiky

13. prosinec 2020

Dramatický příběh malého děvčátka Lidušky, které matka v nouzi zanechala v lese u Bílovic nad Svitavou na jižní Moravě, dal vzniknout tradici rozsvěcení vánočních stromů po celé naší republice. Na místě, kde bylo děvčátko zachráněno, je dnes památník.

Pozdě odpoledne 22. prosince 1919 se trojice kamarádů vypravila pro vánoční stromek do lesa u Bílovic nad Svitavou. Muži tehdy netušili, že se jejich jména spojí s hlubokým příběhem a vánoční tradicí. Byli to spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek, soudní znalec Josef Tesař a budoucí kreslíř František Koudelka. Když minuli myslivnu, zaslechli podivné zvuky z nedaleké seče. Měli za to, že jde o poraněnou zvěř, a tak se šli na to místo podívat. Jejich objev jim ale doslova vyrazil dech.

V trávě ležela sedmnáctiměsíční dívenka. Promrzlá a promodralá. Muži se jí okamžitě ujali, odnesli ji do nedaleké myslivny, aby se ohřála, a poté ji přenesli na bílovickou policejní stanici. Odtud putovala do dětské nemocnice. Tam se zjistilo, že se jedná o Lidušku, kterou její matka zanechala v lese.

Liduščin památník u Bílovic nad Svitavou

Ta později před soudem vypověděla, že si nevěděla rady v tíživé životní situaci. Měla nemanželské dítě s ruským zajatcem, byla vyhozena z domu, bez prostředků a nikde ji nechtěli zaměstnat. Ani v brněnské charitní organizaci pomoc nenašla. Proto se rozhodla děvčátko v lese odložit. Vypravila se proto i s dítkem za Bílovice a čekala, až z dálky uslyší nějaké hlasy. Doufala, že kolemjdoucí holčičku brzy objeví a postarají se o ni. Malá Liduška byla nakonec zachráněna a ujali se jí náhradní rodiče.

Tento příběh na Rudolfa Těsnohlídka tak mocně zapůsobil, že se rozhodl dětem s podobným osudem pomoci. Po vzoru Dánska se tak zasadil o to, aby byl v předvánočním čase postaven strom na brněnském náměstí Svobody, pod nímž se vybíraly peníze pro opuštěné a chudé děti. Tato tradice se postupně rozšířila do celé republiky.

Kolem Liduščina památníku vede naučná stezka

Výlet do bílovických lesů dnes nabízí kromě památníku připomínajícího osud malé Lidušky také zajímavosti o významných osobnostech, které v Bílovicích nad Svitavou žily, nebo je navštívily. Unikátně zpracovaná naučná stezka přináší informace, ke kterým se z běžných zdrojů není možné dostat. Každý panel prošel odborným dohledem nad faktickou správností, a tak je pro mnohé překvapením, že to, co považovali za "zaručenou pravdu", jim autoři fundovaně vyvrátí.

Galerie jsou doplněné také dobovými fotografiemi, z nichž mnohé nikde jinde uveřejněny nebyly. Každý si tak během vycházky voňavým lesem plným života může přečíst třeba o Petru Bezručovi, Stanislavu Kostkovi Neumannovi, Rudolfu Těsnohlídkovi a dalších. Cestou pak narazí také na studánku Leoše Janáčka nebo posezení u malého jezírka.

Spustit audio