Ostrov lemurů ve dvorském safari parku ožívá. Zvířata se na sluníčku vyhřívají, mezi nimi i Fiana

22. duben 2022 19:04

I když je letošní jaro vrtkavé, proklouzlo už i do Safari Parku Dvůr Králové. Poznáte to například u velké ptačí voliéry, kde se klapáním zobáků ozývají čápi a na protějším Ostrově lemurů, kde se na sluníčku zase vyhřívají lemuři. A  mezi nimi i doajénka Fiana. Do dvorského safari parku vás zvou zooložka Gabriela Linhart a redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Lemuři se objevili na Zemi asi před 58 miliony let. Jméno pochází z latinského Lemures, což byli duchové zemřelých, kteří se prý za nocí ozývali pekelným křikem a nářky. Ve skutečnosti jde o mírumilovné býložravce, kteří se živí i hmyzem.

Stejně jako ostatní lemuři je lemur kata endemitem ostrova Madagaskar. Obývá listnaté lesy, suchá křovinatá území, vlhké horské lesy a lesní porosty podél břehů řek ve výše položených oblastech na jižním a jihozápadním Madagaskaru. Pobývá převážně v korunách stromů. Vytváří skupinky, počet zvířat v nich bývá od 6 do 25 zvířat.

K typickým znakům lemura kata patří poměrně dlouhý pruhovaný ocas, který pomáhá udržovat rovnováhu při skocích a slouží mu také k dorozumívání ve vysoké trávě.

Čtěte také

Tento druh lemura váží něco málo přes 2 kilogramy. Má velmi hustou srst. Je zbarvená od šedé po růžově hnědou a na hrudníku, krku a obličeji je bílá až krémová. Nos je černý.

Lemur kata má štíhlé prsty a palec je oddělen od ostatních prstů na dlani, nejdelší je čtvrtý prst. Druhý prst je malý a slouží k čištění srsti. Má 36 zubů: dva řezáky, jeden špičák, tři premoláry a tři stoličky.

Lemur kata nepohrdne květy, různými bylinami, kůrou, mízou, shnilým dřevem, pavučinou, larvami hmyzu, členovci a malými obratlovci (plazi a ptáci). Páří se v polovině dubna, mláďata se rodí jako dvojčata v srpnu a září.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související