Oslavy Mezinárodního dne Romů vyvrcholí galakoncertem. Romům dnes popřál i premiér Fiala

8. duben 2022

Česko i další země si dnes připomínají Mezinárodní den Romů. Hlavním tématem letošních oslav je podpora Ukrajiny. Romům k výročí na Twitteru popřál i premiér Petr Fiala.

Oslavy Mezinárodního dne Romů, které v Praze pořádá sdružení Ara Art, zahájila v úterý venkovní výstava Tenkrát na Žižkově fotografa Karla Cudlína. Snímky Romů z různých místech Žižkova mohou lidé zhlédnout na Kostnickém náměstí. Ve středu se konal koncert kapely Romano Zorba v klubu Rock café, ve čtvrtek vystoupil v Kampusu Hybernská houslista Herák se svými hosty.

Několikadenní oslavy v Praze vyvrcholí galavečerem v Divadle Archa, kde vystoupí mimo jiné zpěvačky Mária Bikárová, Veronika Kačová a Sára Kaliášová či houslista Ivan Herák. Hlavním tématem letošních oslav je podpora Ukrajiny. Organizace Ara Art je v kontaktu s organizacemi, které pracují s romskými rodinami přicházejícími z Ukrajiny. Pozvala je i na slavnostní galavečer.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se uskutečnil první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku. Dohodli se také na označení Rom místo Cikán. Romové slaví svůj mezinárodní den od roku 1990, v České republice začali v roce 2001.

zdroj: ČTK
Spustit audio