Osazování značek zimní výbava v Orlických horách

1. září 2011

Do konce tohoto týdne osadí silničáři na Rychnovsku vybrané komunikace Orlických hor novou značkou zimní výbava. Zimní pneumatiky s minimálně čtyřmilimetrovým vzorkem, případně řetězy tam budou od listopadu do konce dubna povinné na všech silnicích v oblasti hlavního hřebene Orlických hor, tedy od Olešnice po Bartošovice. V těchto dnech osadí silničáři celkem 28 značek povinná zimní výbava. Nový předpis měl platit od prvního listopadu. Proč se značky instalují se zpožděním, vysvětluje za královéhradecké silničáře Petr Zima: "My jsme do konce minulého týdne čekali na stanovení dopravního značení, kterým se určuje umístění dopravních značek. A také v podstatě samotné značky jako takové nám dorazily ve čtvrtek minulý týden."

Policisté na Rychnovsku se zatím na používání zimní výbavy nebudou zaměřovat. Říká šéf místní dopravní policie Rudolf Petřík: "Jinak se to bude posuzovat, když je počasí, jako je nyní, a jinak se na to nahlíží pak, když už vozovky jsou míň sjízdné nebo obtížněji sjízdné."
Řidičům v případě jízdy bez předepsané výbavy hrozí pokuta až dva tisíce korun a ztráta jednoho bodu. Značky z horských úseků zmizí s posledním dubnovým dnem.

Spustit audio