Orlické hory si můžete vychutnat ze sedla čtyřkolky

30. srpen 2011

Orlickým horám se přezdívá ráj cyklistů. Pokud ale nepatříte zrovna k vyznavačům cyklistiky a chtěli byste si užít nádherné výhledy do podhůří hor, můžete se na vyjížďku vypravit třeba na čtyřkolce. Zkusil to i Martin Pařízek a tady jsou jeho zážitky.

Přesednout v Deštném v Orlických horách z auta na čtyřkolku a vyjet do horského terénu i s instruktáží netrvá rozhodně nijak dlouho. Zabere vám to zhruba deset minut. Beru si vestu a přes ni házím batoh.

„Nejdřív se seznámíme s tím, jak se se čtyřkolkou zachází. Zařadíte jen jednou a pak už jen přidáváte plyn. Je to hodně jako automat. Ani začátečník žádné zkušenosti nepotřebuje,“ říká Miloš Fabián z půjčovny čtyřkolek v Deštném. „Tohle červené tlačítko je startér, motor hned naskočí. Blinkry jsou klasické jako u motorky, takhle zapnete, stiskem zrušíte,“ ukazuje.

Pojedeme někde přes vodu nebo přes bahno? „Dá se jet jenom buď po asfaltu, nebo po polních cestách, které tu jsou tak z osmdesáti procent. Jsou tam i nějaké brody.“ Blinkry už ovládat umím, nožní brzdu taky, takže – helmu na hlavu a vyrazit. Když nesvítí neutrál, stačí přidat plyn a už frčíme. Instruktor jede jako první.

Po chvíli jízdy už mám mouchy v obličeji a ještě jsem si nezvykl na nožní brzdu. Tady je to všude chráněná oblast, my však jezdíme po zpevněných cestách, takže jsme se ničeho protiprávního nedopustili. „Žádný přestupek jsme nespáchali, zatím po nás nikdo kameny nehází,“ potvrzuje pan Fabián. Stává se, že by po čtyřkolkářích někdo házel kameny? „Akorát chalupáři jsou občas trošku rozzlobení, když se kolem nich projede čtyřikrát denně. Musí se zkrátka opatrně, dáváme si pozor.“

Z úzkých asfaltových cest míříme na polní cestu. Tam vám jízdu jako druhému v pořadí komplikuje snad jen zvířený prach. Za chvíli si ale i na něj zvyknete a naučíte se jezdit v dostatečné vzdálenosti za instruktorem. Jízdu po lesní cestě si docela vychutnávám. Zastavili jsme kousek za obcí Dobré, odkud už jsou nádherné výhledy do krajiny. Vidíme celou oblast Dobrušska a díváme se směrem na Rychnov nad Kněžnou.

Vyjížďka trvá zhruba hodinu a najede se kolem třiceti kilometrů tady po okolí. Po třičtvrtěhodině jízdy se vám zdá, že už máte řídítka čtyřkolky plně ve svých rukou. Po cestě potkáte kaluže, bahno a sem-tam se rukou otřete o kopřivy nebo ostružiní. I to ale k jízdě na čtyřkolkách rozhodně patří.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.


Zvětšit mapu: Orlické hory a Deštné v O. h.

autor: par
Spustit audio