Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou zahájila sezónu výstavou kočárků i novou expozicí obrazů

1. květen 2022 07:52

V Orlické galerii na Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou začíná turistická sezona. Rozlehlé výstavní prostory pro letošní rok zaplnilo hned několik autorů, jsou mezi nimi i známá umělecká jména. Velkým tématem sezóny je také rozsáhlá výstava historických kočárků. V úterý 3. května se odemknou i vrata rychnovského zámku. 

Kurátorky nové výstavy mi právě ukazují přednosti historických kočárků, které byly na svou dobu překvapivě důmyslné.

Čtěte také

Podle historičky Martiny Dostálové se na Kolowratském zámku sešlo to nejlepší zboží tehdejší doby. „Máme zde kočárky jak proutěné, hluboké, tak i sportovní. Jsou zde dvojkombinace, trojkombinace. trojkolky, ale také dokonce kočárky loutkové.“

Takzvané loutkové kočárky byly jednoduše zmenšené modely těch klasických, ty malé byly určené pro panenky. Celkově je v Orlické galerii vystaveno na 80 kusů modelů.

Jsou mezi nimi obyčejné, ale i velmi zdobné, které si pořizovaly ženy z vyšších společenských tříd. „Čím více zdobnější kočárek, tím byl dražší. A potom také způsob využití materiálu. Například za druhé světové války nebyl dostatek materiálu, tak se vyráběly kočárky i z provázků nebo z papíru.

Jak doplňuje etnoložka Pavla Bláhová, kočárky patřily v secesní době spíš do měst než na vesnici. „Když se podíváme na ty nejstarší kočárky, tak jejich kolečka jsou loukoťová, kočárky příliš nepérují, takže to předpokládala trošku lepší a rovnější terén.

Kromě kočárků je Orlická galerie plná nových obrazů

Největším lákadlem pro návštěvníky je podle historika umění Karla Jaroše cyklus Slatinský rok od malíře Miloslava Holého. „On tady sice býval instalován velice často, ale letos je to poprvé, co tento cyklus 12 obrazů vystavuje Orlická galerie jako svoji sbírku.

Čtěte také

A právě na Slatinský rok navazuje celá nová stálá expozice. „V rámci onoho tématu, což jsou čtyři roční doby, najde divák řadu velkých jmen, jako Kaván, Hudeček, Slavíček. A potom jsou zde obrazy další generace, to je Hubáček, Žufan nebo Piskač. A je tu i několik obrazů autorů méně známých, ovšem v současnosti velice vyhledávaných.

Orlická galerie v Rychnově nad Kněžnou je přístupná šest dnů v týdnu - od úterý do neděle.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související