Originální maska na karneval? Vyrobte si ji za pár korun doma, radí Monika Brýdová

28. únor 2019

Plesy, karnevaly, bály a maškarní průvody patří k období masopustu. Vhod tedy přijde nápaditá maska. O inspiraci na doma vyrobené škrabošky se v pořadu Dámská jízda podělila budějovická kreativní publicistka Monika Brýdová.

„Nemusíte kupovat drahé masky v obchodech. Doma je vyrobíte za pár korun z věcí, které běžně máte, případně dokoupíte pár drobností,“ říká Monika Brýdová.

Jednu škrabošku například vyrobila z třpytivé pěnové gumy moosgummi. „To je taková mechová guma, měkkoučká. Prodává se v arších a stačí z ní jen tvar vystřihnout a dozdobit různými flitry nebo jinými dekoracemi,“ vysvětluje.

Vyzkoušela ale i jiný způsob. „Jak pořád pracuji s tavnou pistolí, tak mě napadlo, že bych díky ní mohla udělat i masku. Vzala jsem si jednu hotovou masku jako šablonu, dala na ni průhlednou potravinovou fólii a přes tu nanášela tavné lepidlo v několika vrstvách. Pak jsem to zase jen dozdobila. Maska se může nabarvit nebo na ní něco dolepit,“ vypráví.

Pokud chcete nosit masku na obličeji, můžete k ní upevnit pružnou gumičku. „Nebo můžete mít masku s držátkem a škrabošku pak držíte před očima. Jako držátko se hodí například jídelní čínská hůlka,“ radí Monika Brýdová.

Spustit audio

Související