Organizace Pferda, která zaměstnává klienty s mentálním a duševním onemocněním, se obává budoucnosti

26. září 2022 07:43

Nezisková organizace Pferda z Náchoda a Rychnova nad Kněžnou se kvůli zdražování energií a potravin obává budoucnosti. V současné době zaměstnává 70 lidí s mentálním a duševním onemocněním, dalších 80 klientů pracuje ve službách. A právě oni mají jen malé šance uspět na běžném trhu práce.

Klienti Pferdy často mohou trvale pracovat jen pod dohledem asistenta nebo se do života musí takzvaně vytrénovat.

Čtěte také

V jedné z kaváren organizace Pferda právě Michal připravuje kávu. Na takovou práci se musel kvůli svému handicapu dlouho pod dohledem asistentů připravovat. „Pracuje se mi tady dobře, rozhodně si nemůžu stěžovat. Chtěl bych se nějak i dál posunout, ale já nemohu dělat celých osm hodin. Musel bych pracovat na zkrácený úvazek, jako to mám tady.“

Jenže ne všichni pferdí klienti jsou na tom stejně jako Michal. Potvrzuje to asistentka Jana Ludvíková. „Vidím velké rozdíly jednak v pracovním tempu, někteří jsou srovnatelní s námi ostatními. Jiní naši pracovníci mají pracovní tempo pomalejší. A některým nedělá úplně dobře větší tlak.

Výběr volných pracovních pozic na trhu práce je právě pro lidi s postižením podle zástupkyně ředitele Ivy Laštovicové problematický. „Nějaké možnosti takový člověk určitě má, ale na volném trhu jsou hodně omezené. My jsme jeden ze zaměstnavatelů, u kterého mohou být tito lidé zaměstnáni v takzvaném chráněném režimu a mají možnost si vydělat nějaké peníze. A díky tomu se osamostatnit.

Z toho důvodu se organizace bude snažit všechny stávající pracovní pozice zachovat i v budoucnu. Jenže momentálně vedení nedokáže reálně spočítat náklady za energie u všech svých provozů. „Třeba v pekárně Na plechu víme, že nárůst cen energií třikrát větší, než byl doposud. A někde jsme v očekávání, protože ve všech provozech jsme v nájmu. Takže čekáme, jakou výši poplatků dohodne pronajímatel.

Zaplatit všechny náklady spojené s provozem chráněných kaváren, úklidových firem a pekárnou zaměstnávající mentálně a duševně nemocné klienty bude rozhodně složité.

Čtěte také

Zvlášť po pandemii koronaviru, která zasáhla i do finančních rezerv organizace. „Prostě budeme doufat, že to zvládneme. Že nás podpoří naši zákazníci, že nás třeba také podpoří naši donátoři. Protože zásadní je, abychom nemuseli rušit pracovní místa pro naše pracovníky s postižením, kteří jsou na tom dost často existenčně závislí.

I jim totiž stoupají náklady na bydlení. To je také další stránka, kterou se svými klienty organizace v těchto dnech řeší. Potvrzuje to vedoucí kavárny v Náchodě Jitka Hojdová. „Hodně jich bydlí v rodinách, takže to vědí od rodičů. A ti, co bydlí samostatně, tak to pociťují každý měsíc. A tohle nás, Pferdu, asi pálí úplně nejvíc, aby nepřišli o vlastní bydlení ti, kterým se to už podařilo.

Organizace Pferda teď spoléhá na prodej vánočního cukroví, které sice také podražilo, ale pokud se ho podaří prodat, bude to výrazný příspěvek na provoz v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související