Ora et lege. Interiéry broumovského kláštera poprvé v historii zaplnila výstava děl světových umělců

4. červenec 2021 09:08

Broumovský klášter zaplnila díla světových umělců. V nich se setkávají moderní prvky současného umění s nejstarším řeholním řádem západního křesťanství. Výstava s názvem Ora et lege bude návštěvníky na klasickém okruhu provázet celou letní sezonou. Patří moderní umění do historických prostor klášterní knihovny nebo refektáře? 

Kurátorka výstavy Monika Čejková nás zavedla k prvnímu dílu. Jsme v klášterním kostele.
„Stojíme v kapli svatého Klementa, do které je umístěno dílo Jesse Darling, britské umělkyně žijící v Berlíně."

Čtěte také

Postoupili jsme blíž, protože to působí trošku zvláštně. Jsme v historické budově a díváme se na moderní umění.
„Tato výstava se pokouší o hlubší dialog mezi současným uměním a benediktinským řádem. Vznikla na základě mých setkání s panem arciopatem Petrem Prokopem Siostrzonkem. Já základě toho jsem vytyčila témata s kterými jsem oslovila autory a společně jsme vytvořili díla přímo pro tuto výstavu."

„Jsou situována na prohlídkovém okruhu a vždy reagují na dané místo, jako je například sakristie nebo refektář či knihovna."

Čtěte také

„Nyní se nacházíme právě v sakristii, do níž jsme umístili dva obrazy umělkyně Kamilly Bischof. Výstava je rozdělena do tématických okruhů a dílo Kamilly Bischof stejně jako Jesse Darling má připomenout význam žen v církevní hierarchii. Ženy jsou od počátku součástí boží domu jako poutnice, matky nebo řeholnice. Ale stojí mimo hlavní církevní hierarchii."

Jak moc je pro tato díla prostředí kláštera důležité?
„Myslím si, že spousta těch děl by vůbec nevznikla, kdyby se výstava pořádala v klasickém galerijním prostoru nebo provozu. Pro mne bylo úplně klíčové je představit v klášteře."

Moderní díla ve staré stavbě

Když sem přijdou návštěvníci, asi očekávají především závan historie. A zatím tu objeví moderní prvky. Nesetkává se tohle pojetí s kritikou?

Čtěte také

„Reakce jsou samozřejmě různorodé. Vzhledem k tomu, že klášter patří mezi velmi navštěvované památky, proudí sem kolem třiceti tisíc lidí během sezóny, tak očekáváme, že reakce budou různé."

„Já si myslím, že je důležité zde současné umění prezentovat, protože tady vidíme opravdu klíčové umělce současného umění nejen starého kontinentu, ale jsou tu i dva umělci z New Yorku," dodává Monika Čejková.

Ora et lege. Interiéry broumovského kláštera zaplnila výstava děl světových umělců

Návštěvníci se v prostorách benediktinského kláštera v Broumově mohou s moderními uměleckými díly setkat až do konce září letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související