Opravy secesní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové se prodražují

26. únor 2019 09:43

Muzeum východních Čech v Hradci Králové je už několik měsíců v péči stavbařů a restaurátorů. Secesní budova z počátku minulého století už má novou fasádu, změnil se vzhled oken a nový bude i vstup do muzea. Stavbaři ale provedli některé vícepráce, které opravy prodražují. To se týká především vnitřních maleb a reliéfů.   

„Tohle je vlastně finální vzhled. Ono to není moc vidět, protože to hází takové stíny, ale ty závorky jsou různě barevné," ukazuje stavbyvedoucí Jakub Žemlička opravené reliéfy na zdech ve druhém patře Muzea východních Čech, kde už od května minulého roku pracují stavbaři.

Secesní budova muzea od architekta Kotěry nabídne po rekonstrukci nový výhled na Hradec Králové

Muzeum východních Čech

Připravovaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží.

Právě způsob ošetření některých stěn stojí za navýšením nákladů.
„Bylo zjištěno, že malby, se kterými se počítalo, že jdou na štukových omítkách, tak jsou ve skutečnosti na sádrových omítkách. A technologie obnovy sádrových omítek je bohužel časově i finančně náročnější."

Pracovníci museli ručně odmýt několik vrstev malby z reliéfní výzdoby až na původní sádrovou omítku, kterou také odborníci zpevnili.
„Barevnost maleb byla ještě upravena dle rozšířeného restaurátorského průzkumu. To znamená, že místa, která byla původně v nedávné době bílá, tak jsou nyní upravena na původní lehce okrovou barvu."

Pokračují práce na rekonstrukci secesní budovy Muzea východních Čech od architekta Jana Kotěry v Hradci Králové

A Jakub Žemlička k tomu ještě doplňuje: „Pouhým okem to asi není ani moc vidět, ale kdo měl možnost porovnat původní a současný vzhled, tak vidí, že reliéfy jsou mnohem výraznější, protože došlo k odmytí dvou až tří vrstev vápenné malby. Teď je tam pouze jedna. To znamená, že momentálně je to ve stavu, ve kterém bylo zhruba před 90 lety při otevření muzea."

Týká se to ale podstatné části vnitřních stěn.
„Tato sádrová malba a reliéfní výzdoby se týkají zhruba 80 procent celkové plochy výzdoby muzea. To znamená, že časová prodleva, kterou jsme tu nějakým způsobem získali, se týká vizuálně týká téměř celého muzea."

Vyšší náklady by neměly znamenat zpoždění prací

Dokončení základních prací, které je plánováno na duben letošního roku, to ale podle stavbařů výrazně nezpozdí. Ale pro hradecký magistrát, který je majitelem budovy a investorem stavby to znamená vyšší náklady.

Kosterní pozůstatky našli stavbaři při práci v okolí Muzea východních Čech v Hradci Králové

Práce na opravě budovy Muzea východních Čech pokračují

Práce na opravě budovy Muzea východních Čech pokračují. Zvenku už stavbaři dokončují čištění a obnovu fasády a zdiva. Uvnitř pak truhláři a lakýrníci dělají na rámech oken. A přímo pod kopulí budovy vznikla také nová vyhlídková terasa, která bude po otevření muzea přístupná i veřejnosti. My vás tam zavedeme už teď.

„V současnosti se náklady na rekonstrukci secesní budovy Muzea východních Čech dostaly na necelých 90 milionů korun. Ačkoliv byla rekonstrukce vysoutěžena za necelých 82 milionů korun," říká mluvčí magistrátu Petr Vinklář.
„V případě takto složitých památkově chráněných budov se ovšem velmi často objeví, že je třeba nějakou opravu řešit jiným způsobem, nebo daleko větším zásahem. Takže se ty náklady zvyšují poměrně běžně. Nyní se jedná zhruba o částku 1,1 milionu korun."

Kromě prací na interiérech a úpravou před vchodem do muzea restaurátoři v Opočně momentálně pracují na obnově vitráží, které by se měly postupně vracet zhruba v polovině března.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související