Opravy dvou mostů z 50. let zkomplikují dopravu v Chlumci nad Cidlinou

9. květen 2016

Řidiči musí od dnešního rána počítat s komplikacemi v okolí Chlumce nad Cidlinou. Na silnici první třídy číslo11 se totiž budou opravovat dva mosty - jeden přes Cidlinu a druhý přes Bystřici. Oba mají špatnou statiku i proto, že byly dlouhá léta součástí hlavního tahu z Prahy na Hradec Králové.

„Když ještě nebyla dálnice D11, projelo přes naše město 31 tisíc vozidel za 24 hodin a z toho deset tisíc těžkých nákladních vozidel. Čili mosty skutečně dostaly svůj díl,“ říká starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil z KDU-ČSL.

Oba mosty opravované jsou na ulici Zámostecká, tedy na příjezdu do města ze směru od Hradce Králové.

„Oba mosty byly vybudovány v roce 1953 a tomu nyní odpovídá jejich stavební stav. Nicméně u mostu přes Cidlinu bylo na základě diagnostického průzkumu a hlavně hrubého vyčíslení nákladů na opravu rozhodnuto o vybudování zcela nového jednopolového objektu,“ upřesňuje mluvčí Ředitelství silnic s dálnic Jan Rýdl.

„Druhý most přes Bystřici bude kompletně rekonstruován, jelikož nemá opěry přímo v řečišti a během diagnostiky se ukázalo, že spodní stavba je v opravitelném stavu,“ doplnil.

Chlumecká radnice má ale z demolice starého mostu přes Cidlinu obavy, upozorňuje starosta Miroslav Uchytil. „Snad je všechno připraveno tak, aby nebyly nějaké významné otřesy, protože v těsném sousedství máme například chráněnou historickou budovu, kde je základní umělecká škola.“

Pracovat se bude až do konce roku

Objízdné trasy budou vedené přes centrum města, ale jen pro některá vozidla.

„Objízdná trasa, a to obousměrně, povede pro vozidla do devíti tun přes Kladruby a pak zpátky na jedenáctku. Vozidla těžší než devět tun by se do Chlumce nad Cidlinou neměla dostat vůbec. Musí jet po dálnici, kam se dostanou ve směru od Hradce Králové nejpozději nájezdem u Nového Města,“ popisuje Ivana Ježková z krajského policejního ředitelství.

Rekonstrukce zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic, které se také zavázalo opravit případné škody kvůli zvýšenému provozu na objízdných trasách. Práce na obou mostech potrvají až do konce letošního roku a stát budou téměř 70 milionů korun.

Chlumec nad Cidlinou - mosty
autoři: ČRo , zen
Spustit audio