Opravy autobusové zastávky na Dukelské třídě v Hradci Králové snad konečně skončí

24. červenec 2016

Rozkopaná dlažba, omezený provoz a provizorní autobusové zastávky s dřevěnými ostrůvky. Tak by se dal popsat současný stav Dukelské třídy v centru Hradce Králové. Opravy ale zanedlouho skončí. Stavbaři nekvalitní vozovku od základu opravili, protože do jejích spodních vrstev zatékalo. To pak způsobovalo, že dlažba neunesla provoz městské dopravy a rozpadala se.

„Rekonstrukce Dukelské třídy, Riegrova náměstí a přilehlé ulice S. K. Neumanna probíhala o roku 2012 až do prosince roku 2013. Náklady dosáhly částky zhruba 100 milionů korun, přičemž s významnou částí nám pomohly evropské dotace," říká Magdaléna Vlčková z Královéhradeckého magistrátu.

Čtěte také

Za tři roky stavbaři opravovali vozovku na zastávce několikrát. Dlažba se neustále propadala - tvořily se stále větší vyjeté koleje a při dešti se tam vznikaly několikacentimetrové kaluže.

Nekvalitní dlažba způsobila i poškození dvou autobusů, říká náměstek ředitele hradeckého dopravního podniku Vladimír Pejřil: „Došlo k poškození dvou vozidel, kdy při odjezdu ze zastávky zachytily tou převislou zadní částí o prefabrikované betonové obrubníky a došlo k poškození nárazníků. Ta škoda je asi 44 tisíc korun."

Autobusy na Dukelské třídě v Hradci Králové nestaví na běžných zastávkách. Silnice je tady propadlá a zvlněná

Zatím poslední opravy začaly letos v dubnu a hotové by měly být do konce července
Město za ně podle Magdalény Vlčkové nic nezaplatí: „V posledních měsících došlo k zatékání do konstrukčních vrstev vozovky. Byla zahájena oprava, která byla v rámci reklamačního řízení. To znamená, že město to nestálo nic navíc."

Současné opravy mohly být hotové už v červnu, ale magistrát stavbu odmítl převzít, protože použitý beton byl prý nekvalitní. Stavbaři ho tedy odbagrovali a položili znovu.

Vedoucí hradecké pobočky firmy AlpineBau, která stavbu provádí, se na záznam vyjádřit nechtěl. Potvrdil ale, že beton v současné době „zraje" a ubezpečil, že práce do konce července určitě skončí.

autor: zen
Spustit audio