Opravdová legenda. Jindra Hojer z Rychlých šípů ví, proč Červenáček nezůstal Černochem

19. říjen 2018

Pátečním hostem byl 19. října od 10:00 v přímém přenosu z radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Jindřich Hojer, opravdová legenda z Rychlých šípů Jaroslava Foglara.

Druhou opravdovou postavou Rychlých šípů je Červenáček. Jmenoval se Václav Černý, kterému ale ve skautském oddíle říkali Černoch. Ostatní členy této legendární party si Jaroslav Foglar vymyslel.

Jindřich Hojer se narodil v roce 1924 v Praze-Holešovicích V letech 1936-1940 navštěvoval Foglarův skautský oddíl Pražská dvojka a stal se předobrazem stejnojmenného hrdiny z Rychlých šípů. V roce 1943 maturoval a byl přijat jako zaměstnanec do Spolku pro chemickou a hutní výrobu, pracoval ve Výzkumném ústavu organických syntéz v Rybitví u Pardubic.

Největší problém jsme měl se složením bobříka mlčení. Protože jsem ukecanej.
Jindra Hojer, legendární postava Rychlých šípů

Po válce začal při zaměstnání studovat chemii a v roce 1969 udělal kandidaturu. Později přednášel na vysoké škole v Pardubicích.

V roce 1937 přišel Jaroslav Foglar, mezi skauty známý pod přezdívkou Jestřáb, za Jindřichem Hojerem s prosbou, zda může jeho jméno použít do kresleného chlapeckého seriálu, který bude vycházet v proslulém časopise pro mládež Mladý hlasatel, kde byl spolupracovníkem a později redaktorem.

A Jindřich Hojer se jako „hodný" chlapec šel nejdříve zeptat maminky. Ta rozhodla: „Tak se pana Foglara zeptej, a když to nebude postava nějakého vyvrhela, tak může." Jestřáb je ujistil, že postava Jindry Hojera jejich rodině hanbu dělat nebude.

Šanci vstoupit do příběhů Rychlých šípů považuje za vyznamenání. A velmi si cení zážitků i etiky, kterou mu dal oddíl Jaroslava Foglara: „Skauting ze mě udělal pořádného kluka."

Rychlé šípy Jaroslava Foglara ilustroval Jan Fischer (ilustrační foto)

Pamětník Jindra Hojer je nezlomný optimista a má „v kapse" bezpočet zábavných historek, na smutné věci vzpomínat nechce.

Celý rozhovor s Jindrou Hojerem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.