Oprava ulice Komenského v Nové Pace, která je hlavní dopravní tepnou města, stále není hotová

12. listopad 2018 09:05

Oprava novopacké ulice Komenského stále pokračuje. Dělníci měli s pracemi na hlavní dopravní tepně do centra města skončit už před měsícem a půl. Jenže se objevily problémy nejen s firmou, ale také se samotným projektem. A rekonstrukci zdržely i archeologické nálezy. 

Po ulici Komenského už se od poloviny září měli procházet lidé, v klidu tu projíždět a parkovat auta. Ale není tomu tak. Stále tu jsou dělníci a technika.

Nedostatek parkovacích míst trápí Novou Paku. Jaká řešení se povedlo vedení města najít?

Parkování, parkovací automat (ilustrační foto)

Přibývající auta a nedostatek parkovacích ploch. To je v současnosti problém Nové Paky. Proto představitelé města hledají různá řešení. Nová místa vznikají na některých opravovaných ulicích. Parkovací dům zatím radní odsunuli na neurčito, ale přišli s novou myšlenkou. S parkováním pod zemí a to přímo v centru Nové Paky. 

„Byly trošku problémy s projektem. Nevycházely nám tam výšky a díky tomu se musely předělávat nějaké obrubníky a spády," vysvětluje důvod zdržení místostarosta Pavel Bouchner ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

A dodává, že opravné práce pozdržel také archeologický průzkum. Nalezeny tady byly pozůstatky mostů a obydlí. To pro město znamenalo částečnou změnu původního projektu.
„Museli jsme dokonce předělat i kanalizaci, kterou jsme si vzpomněli na poslední chvíli a chtěli jsme tam dělat. Museli jsme ji nakonec táhnout jinou trasou. Tedy jsme čekali na vpustě, které byly objednány jiné, než původně. Čili toto vše nás zdrželo."

Oprava novopacké ulice Komenského pokračuje

Zdržení rekonstrukce ale nejde pouze za úpravami projektu, jak potvrzuje starosta Josef Cogan ze sdružení Sportovci pro Novou Paku: „Část zdržení jsme vyhodnotili, že jde i na vrub firmy. Proto bude určitě také uplatněna z nějaké části smluvní pokuta. Zatím to vychází zhruba na 30 dnů, kdy by se měla platit smluvní pokuta."

Oprava novopacké ulice Komenského pokračuje

A dodává, že komplikací bylo také to, že plány sítí, které byly k dispozici, neodpovídaly skutečnosti: „Některé sítě nebyly vytyčeny přesně. A v ten okamžik se nemohla použít těžká technika a muselo se postupovat ručně."

V současné době dělníci dokončují dláždění, ale podle Pavla Bouchnera je to pečlivá a časově náročná práce: „Jsou to malé kostičky, které se nejdříve musí složit do křížů, které se podbetonují a tím se to srovná. A do toho se dávají výplně zase z jiných kostek. Tedy práce je to poměrně složitá."

Plně průjezdná by měla být frekventovaná ulice Komenského v Nové Pace do konce listopadu.

Spustit audio

Související