Oprava Krkonošské ulice ve Vrchlabí má skončit do poloviny prosince. Jenže počasí se zhoršuje

5. listopad 2021 08:34

Krkonošská ulice ve Vrchlabí stále připomíná spíš staveniště než hlavní dopravní tah městem. Přitom za zhruba šest týdnů má být opět průjezdná. Dělníci mají před sebou ještě hodně práce. Podnikatelům, kteří mají velmi nízké tržby, i tamním obyvatelům už dochází trpělivost. Podle předpovědi meteorologů má začít mrznout. Jak by to mohlo práce zkomplikovat a co ještě zbývá dodělat? 

Čtěte také

Navíc město nestihne do konce roku nechat udělat dlažbu v podloubí, takže se v pracích bude opět pokračovat na jaře příštího roku.

„Je to nekonečné, nekonečný boj. Podepisuje se to na tom, že do města teď už nechodí vůbec žádní turisté," říká podnikatel David Khol, který má na Krkonošské ulici obchod.
„Jsem z toho sám naštvaný a zklamaný. Vadí mi, že práce postupují tak pomalu."

Poslední půl rok je pro něj prý ekonomicky špatný.
„Tržby jsou nyní úplně na nule. Pokles je určitě víc jak o polovinu větší oproti jiným rokům. A to do toho vůbec nepočítám žádný koronavirus, protože teď vlastně žádné restrikce nebyly a lidé stejně nechodili. Je to prostě dané jen tou stavbou."

Oprava Krkonošské ulice ve Vrchlabí má skončit do poloviny prosince

„Nic moc, je to pořád rozkopané. Když se na to koukám, tak si říkám, jestli to nebudou zase za chvíli kopat znovu," říká seniorka Milena, která jde právě úzkým prostorem mezi knihovnou a plotem, který vymezuje stavbu.

„Aby to stihli do zimy, za chvíli bude sníh," zamýšlí se paní Jaroslava.

Práce má firma dokončit do poloviny prosince

„Hotové jsou podzemní sítě, vodovod a kanalizace. Do konce tohoto týdne bude položena ještě kabeláž veřejného osvětlení. Práce postupují v souladu s harmonogramem a děláme vše pro to, abychom ten zadaný termín splnili," komentuje aktuální pracovní dění mluvčí firmy, která stavbu realizuje, Irena Bubeníková.

Čtěte také

Počasí teď venkovním pracím příliš nepřeje. Navíc se má ochladit a mrznout.

„Špatné klimatické podmínky vždy mohou práce nějakým způsobem zkomplikovat. Zase není tak pozdě, aby se to nedalo zvládnout. Tak se udělá nějaký náhradní termín na asfaltování. Moc alternativ není," přiznává obavy z prudké změny počasí místostarosta Alfréd Plašil z Volby pro město.

„Pokud budou příznivé klimatické podmínky tak bychom mohli mít kolem 8. prosince Krkonošskou ulici průjezdnou. Je možné, že se tady budou ještě dokončovat nějaké práce a umisťování značení. To by už ale nemělo mít vliv na zásadní pohyb chodců i automobilů," podle Alfréda Plašila je ale už nyní jasné, že se nestihne položit nová dlažba v podloubí. Takže se sem dělníci vrátí opět na jaře.

Spustit audio

Související