Oprava královéhradeckého Velkého náměstí je zatím stále v nedohlednu

23. leden 2017

Očekávaná oprava Velkého náměstí v Hradci Králové je v nedohlednu. Magistrát totiž stále čeká na vydání územního rozhodnutí. Tím se už od září loňského roku zabývá stavební úřad v Hořicích v Podrkonoší. Tam celou agendu převedl Královéhradecký krajský úřad a to z důvodu podání námitky pro podjatost.

Seznámit se s obsáhlým spisem opravy královéhradeckého Velkého náměstí, který má zhruba 4000 stran, je pro pracovníky stavebního úřadu v Hořicích v Podkrkonoší složitým úkolem.

Není to totiž jediný projekt, který musí kvůli námitce pro podjatost řešit, přiznává vedoucí odboru Gabriela Vaňkátová: „Stíháme to jak to stíháme. Máme tady i jiné náročné úkoly. Dva úseky dálnice D35, které jsou tedy také velice časově náročné na vydání územního rozhodnutí. Takže toho máme teď opravdu hodně."

Čtěte také

Aby na hořickém stavebním úřadě stíhali i svoji běžnou agendu museli od ledna přijmout dalšího pracovníka. Hradec Králové chtěl původně rekonstrukci Velkého náměstí spojit s opravou vodovodní a kanalizační sítě, která začne v historické části města už letos na jaře.

Jenže teď má město svázané ruce
„My čekáme, že ta rekonstrukce proběhne proběhne co nejdříve i když víme, že pokud odpůrci využijí všech zákonných možností, tak můžeme začít stavět nejdříve v roce 2019," říká za královéhradecký magistrát Magdalena Vlčková.

Bílá věž po rekonstrukci

Přesný termín vydání územního rozhodnutí je zatím v nedohlednu
„Myslím, že jakýkoliv časový odhad by nebyl seriózní. Protože může nastat strašná spousta eventualit, od kterých se bude odvíjet ta lhůta, ve které bude vydáno to konečné rozhodnutí," říká vedoucí hořického stavebního úradu Gabriela Vaňkátová.

Průtahy s vydáním územního rozhodnutí celou opravu Velkého náměstí prodraží a to proto, že město bude zatím muset financovat nutné opravy.

„Ty drobné opravy my budeme muset bohužel udělat. A budeme je muset i financovat, byť nejsou nijak nákladné. Ale takto se to mohlo spojit v jednu velkou akci. Bohužel se to tak neuskuteční. My jsme z toho sami nešťastní a trápí nás to," přiznává Magdalena Vlčková.

Oprava Velkého náměstí bude stát zhruba 200 milionů korun a podle optimistických odhadů magistrátu by mohla být hotová v roce 2020.

Spustit audio