Oprava budovy pardubického Prioru bude hotová až v roce 2022

14. duben 2021 15:43

Rekonstrukce budovy bývalého Prioru v Pardubicích se zkomplikovala. Hotová bude až ve druhé polovině roku 2022. Původně přitom měly práce skončit už loni na podzim.

Oprava a přestavba bývalého obchodního domu Prior v Pardubicích bude hotová až ve druhé polovině příštího roku. Společnost Atrium, která obchodní dům v roce 2019 koupila, to uvedla na svých webových stránkách.

Nečekané komplikace

Stavbaři totiž narazili na nečekané komplikace: „Po dlouhém řešení s projektovými manažery budovy jsme se rozhodli i pro kompletní opravu a výměnu stropů včetně výměny celého střešního pláště,“ přibližuje rozsah prací za Palác Pardubice jednatel společnosti Atrium Oldřich Špůrek. Na konci března vyrostl uprostřed stavby věžový jeřáb, který má pomoct s opětovnou výstavbou jednotlivých podlaží a s přísunem materiálu do vrchních pater.

Z  brutalistní stavby ze 70. let zůstane jenom vnější plášť. „Jedinečný původní exteriér budovy zůstane zachován, a to včetně barvy fasády, která odkazuje na znak města Pardubic,“ stojí v tiskové zprávě na webu společnosti Atrium. Po opravách by měla být budova stavebně spojená s vedlejší nákupní galerií. Zachovaná bude i prodejna potravin, která by měla být v přízemí budovy. Ostatní patra bývalého obchodního domu využije sousední palác.

Růžena Žertová

Narodila se v Ostravě. Po maturitě v roce 1951 začala studovat architekturu na ČVUT v Praze, v následujícím roce přešla na VUT do Brna, kde promovala v roce 1957. Téhož roku nastoupila do podniku Potravinoprojekt. V roce 1960 přešla do brněnského Státního projektového ústavu obchodu, v němž působila více než dvacet let. V letech 1962 až 1964 zpracovala projekt na obchodní dům v Košicích, později v majetku Tesca. Následně přepracovala původní návrh Obchodního domu Prior v Pardubicích autorky Anděly Drašarové.

Budova Prioru byla postavená mezi roky 1971 a 1974 podle návrhu architektky Růženy Žertové. Jednalo se o první obchodní dům podobného typu ve východních Čechách (hradecký Prior byl otevřený až v roce 1981). Červená barva odkazuje na znak města, osmiúhelníková okna zase na plástve medu a tedy na tradici výroby perníku. Prodejní plocha byla bezmála šest tisíc metrů čtverečních a k dostání bylo přes 25 tisíc druhů zboží.

První eskalátory v Pardubicích

Jedinečný byl Prior v době svého otevření i technologicky. Unikátní byla například vzduchotechnika, prosklené vstupní dveře, které zajížděly do země a samozřejmě eskalátory, které byly vůbec první v Pardubicích. Po revoluci koupila obchodní dům společnost K-Mart, která ho ale v polovině 90. let prodala Tescu. To bývalý Prior vlastnilo až do roku 2019, kdy ho koupila společnost Atrium provozující sousední obchodní galerii.

autoři: Josef Ženatý , nov | zdroj: Atrium Palác Pardubice
Spustit audio

Související